Αυστραλία: Χάθηκε ραδιενεργή μικροσκοπική κάψουλα - Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Επείγουσα έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στη δυτική Αυστραλία μετά την εξαφάνιση μιας μικροσκοπικής κάψουλας που περιείχε ραδιενεργή ουσία.

Η κάψουλα περιέχει μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού καισίου-137, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια αν αγγιχτεί.

Η κάψουλα χάθηκε μεταξύ της πόλης Νιούμαν και της πόλης Περθ στα μέσα Ιανουαρίου -μια απόσταση περίπου 1.400 χιλιομέτρων.

Ο κόσμος έχει προειδοποιηθεί να μείνει μακριά από την κάψουλα αν τη δει.

Το αντικείμενο μεταφερόταν με φορτηγό μεταξύ ενός χώρου ορυχείου βόρεια του Νιούμαν στην περιοχή Πιλμπάρα και των βορειοανατολικών περιοχών του Περθ μεταξύ 10-16 Ιανουαρίου, όταν χάθηκε. Το καίσιο-137 είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως σε εργασίες εξόρυξης.

Επικίνδυνη για την υγεία η ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε στην Αυστραλία

Το Τμήμα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης (DFES) δήλωσε ότι η κάψουλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα από ακτινοβολία και να έχει άλλους μακροπρόθεσμους κινδύνους, όπως ο καρκίνος.

Το αντικείμενο εκπέμπει αρκετή ποσότητα ραδιενέργειας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δρ Άντριου Ρόμπερτσον, επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της πολιτείας και πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτινολογίας.

«Η ανησυχία μας είναι ότι κάποιος θα το πάρει, χωρίς να γνωρίζει τι είναι», είπε. «Μπορεί να σκεφτεί ότι είναι κάτι ενδιαφέρον και να το κρατήσει, ή να το κρατήσει στο δωμάτιό του, να το κρατήσει στο αυτοκίνητό του ή να το δώσει σε κάποιον».

Το DFES έδωσε στη δημοσιότητα μια απεικόνιση του αντικειμένου, το οποίο έχει διαστάσεις 6 χιλιοστά επί 8 χιλιοστά:


Απεικόνιση της ραδιενεργής κάψουλας που χάθηκε στην Αυστραλία / Φωτογραφία: DFES

Τα σημεία όπου ξεκίνησε και τελείωσε η μεταφορά έχουν ερευνηθεί και γίνονται προσπάθειες να εξακριβωθεί η ακριβής διαδρομή και οι στάσεις που έγιναν για να περιοριστεί το πεδίο έρευνας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι όποιος δει το αντικείμενο παρακαλείται να καλέσει το DFES και να ζητήσει επειγόντως ιατρική βοήθεια αν πιστεύει ότι ήρθε σε επαφή με αυτό.