Ο Ματίας Βάρνιχ -Γερμανός επιχειρηματίας που διάκειται φιλικά προς τον Πούτιν-, εκτελεστικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που είναι πλέον εκτός λειτουργίας, σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Zeit μιλάει για τις συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Βάρνιχ είναι ο μοναδικός πολίτης της Γερμανίας που βρίσκεται στον κατάλογο των κυρώσεων των ΗΠΑ λόγω των σχέσεών του με τη Ρωσία και τον Πούτιν. Συνεντεύξεις δίνει πολύ σπάνια, γράφει ο ιστότοπος Svoboda.org.
Σύμφωνα με τον Βάρνιχ, στις συναντήσεις που είχε με τον Πούτιν, προσπάθησε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο να θέσει τέλος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Επίσης είχε ρωτήσει τον Πούτιν ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
«Μιλάτε για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, και την ίδια στιγμή τα στρατεύματά σας θέλουν να καταλάβουν το Κίεβο. Πώς συμβαδίζει αυτό; Θέλετε την Οδησσό ή το Χάρκοβο ή ολόκληρη την Ουκρανία; Ή κάτι περισσότερο;». Αυτό το ερώτημα έθεσε, όπως ισχυρίζεται ο Βάρνιχ, στον Πούτιν, στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ως εξής: «Αυτό είναι κρατικό μυστικό».
Ο Βάρνιχ ισχυρίζεται ότι σε άλλη συζήτηση είπε στον Πούτιν πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Βάρνιχ, ο οποίος τον Μάιο, υπό τις πιέσεις της κοινής γνώμης, μαζί με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, εγκατέλειψε τη θέση που είχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της (ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας) Rosneft, απέρριψε την πρόταση του Πούτιν να πάει να μείνει στη Μόσχα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συναντιόταν με τον Βάρνιχ, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.
Η συνέντευξη έχει τίτλο τα λόγια του ίδιου του Βάρνιχ, που λέει ότι αυτή την στιγμή είναι τοξικός («Ich bin toxisch») στη Γερμανία και κανένας δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του.
Ο Ματίας Βάρνιχ, τον οποίο στη Γερμανία αποκαλούν φίλο του Πούτιν, γνωρίστηκε με τον Πούτιν τη δεκαετία του 1980, όταν ο μελλοντικός Ρώσος πρόεδρος, όντας πράκτορας της KGB, εργαζόταν στη Δρέσδη.