Πάπας Φραγκίσκος: Αμαρτία αλλά όχι έγκλημα η ομοφυλοφιλία

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τους νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία ως «άδικους», λέγοντας ότι ο Θεός αγαπά όλα τα παιδιά του όπως είναι και κάλεσε τους Καθολικούς επισκόπους που υποστηρίζουν τους νόμους να καλωσορίσουν τους ΛΟΑΤΚΙ+ στην εκκλησία.

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα», είπε ο Πάπας κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Τρίτη στο Associated Press.

Ο Φραγκίσκος αναγνώρισε ότι οι καθολικοί επίσκοποι σε ορισμένα μέρη του κόσμου υποστηρίζουν νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία ή κάνουν διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα με όρους «αμαρτίας».

«Αυτοί οι επίσκοποι πρέπει να έχουν μια διαδικασία μεταστροφής», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν «τρυφερότητα, ο Θεός για τον καθένα μας».

Περίπου 67 χώρες ποινικοποιούν τη συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα ομοφυλοφίλων, 11 από τις οποίες μπορούν ή επιβάλλουν τη θανατική ποινή, σύμφωνα με το The Human Dignity Trust, το οποίο εργάζεται για τον τερματισμό τέτοιων νόμων. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, συμβάλλουν στην παρενόχληση, τον στιγματισμό και τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Τέλος στις διακρίσεις
Ο Φραγκίσκος ανέφερε την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας λέγοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι και σεβαστοί και ότι δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται ή να υφίστανται διακρίσεις.

«Είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και ο Θεός μας αγαπά όπως είμαστε», είπε ο Φραγκίσκος, μιλώντας στο AP.

Τέτοιοι νόμοι υπάρχουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και χρονολογούνται από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας ή εμπνέονται από τον ισλαμικό νόμο. Ορισμένοι Καθολικοί επίσκοποι τους έχουν υποστηρίξει σθεναρά ως σύμφωνη με τα πιστεύω του Βατικανού που θεωρεί την ομοφυλοφιλική δραστηριότητα «εγγενώς διαταραγμένη», ενώ άλλοι έχουν ζητήσει την ανατροπή τους ως παραβίαση της βασικής ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το 2019, ο Φραγκίσκος αναμενόταν να εκδώσει μια δήλωση κατά της ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας κατά τη διάρκεια συνάντησης με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεξήγαγαν έρευνα για τις επιπτώσεις τέτοιων νόμων και των λεγόμενων «θεραπειών μετατροπής».

Τελικά, ο Πάπας δεν συναντήθηκε με τις ομάδες, οι οποίες αντ’ αυτού συναντήθηκαν με τον Νο. 2 του Βατικανού, ο οποίος επιβεβαίωσε «την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου και ενάντια σε κάθε μορφή βίας».

Την Τρίτη, ο Φραγκίσκος είπε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ εγκλήματος και αμαρτίας όσον αφορά την ομοφυλοφιλία.

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα», είπε. «Δεν είναι έγκλημα. Ναι, αλλά είναι αμαρτία. Ωραία, αλλά πρώτα ας διακρίνουμε μεταξύ αμαρτίας και εγκλήματος».