«Μάξιμος Σαράφης»: Ποινική δίωξη για την υπόθεση εξαπάτησης επιχειρηματιών-Πως δρούσε η οργάνωση

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος δράστη ο οποίος κατά αστυνομικές πηγές φέρεται να είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας με τον κωδικό «Μάξιμος Σαράφης» στην υπόθεση της Novartis και έξι ακόμα ατόμων που ελέγχονται ποινικά για συμμετοχή στην υπόθεση.

Η δίωξη περιλαμβάνει αδικήματα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τρεις κατηγορούμενοι και αναζητούνται τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

Σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής, η σπείρα η οποία εξαπατούσε επιχειρηματίες με το πρόσχημα της εξασφάλισης δανείων με ευνοϊκούς όρους δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία 2 χρόνια. Μάλιστα εξιχνιάστηκαν 7 περιπτώσεις εξαπάτησης επιχειρηματιών αποκομίζοντας τουλάχιστον 800.000 ευρώ ενώ εντοπίστηκαν άλλα 15 άτομα υποψήφια θύματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθησαν τρία άτομα ηλικίας 51, 63 και 66 ετών ενώ κατηγορούνται άλλα 4 άτομα ένας Ινδός που έχει ταυτοποιηθεί, μια γυναίκα που εμφανίζεται ως δικηγόρος στην Κύπρο και άλλοι δύο αλλοδαποί πιθανότατα Ινδοί που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι δράστες με αρχηγό τον 51χρονο, γνωστός από την υπόθεση Novartis ως προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης» είχαν δημιουργήσει μια εικονική εταιρεία η οποία παρείχε συμβουλές και ενεργούσε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να εξασφαλίσει δάνεια σε επιχειρηματίες οι οποίο λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που είχαν περιέλθει είχαν χάσει τα εχέγγυα δανειοδότησης από τις τράπεζες.

Οι αμοιβές και τα θύματα
Τα δάνεια που δήθεν θα εξασφάλιζε η εικονική εταιρεία σε κάθε επιχειρηματία αφορούσαν ποσά άνω των 10 εκατ. Ευρώ ενώ από κάθε πελάτη-θύμα αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά ως αμοιβές και έξοδα για την έκδοση του δανείου.

Συγκεκριμένα η αμοιβή για τον 51χρονο ανερχόταν στις 100.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα ζητούσαν 18.500 ευρώ για την ασφάλεια του δανείου, 55.000 ευρώ για τη φορολόγηση και 18.500 για την αδειοδότηση δανείου. Στη συνέχεια προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία ζητούσαν άλλα 25.000 ευρώ καθώς και 55.000 ευρώ για άνοιγμα λογαριασμού στο Ντουμπάι.

Από του επιχειρηματίες που έπεσαν θύματα της σπείρας ο ένας διατηρεί μεγάλο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι άλλοι έχουν επιχειρήσεις όπως ιχθυοκαλλιέργειες, τυροκομικά, τουριστικά, εταιρεία λογισμικού τυχερών παιχνιδιών. Προέρχονται από όλη την Ελλάδα όπως Πρέβεζα, Κρήτη, Αθήνα κ.α.

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Δημήτρης Δάβαλος ανέφερα μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρόκειται για μια οργάνωση που δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια με ιδιαίτερη μεθοδικότητα και οργανωτικότητα και στόχευε «ανθρώπους του επιχειρείν». Τα μέλη της εμφανίζονταν ως οι «σωτήρες» τους από τις δυσχερείς οικονομικές διεθνείς συνθήκες, οι οποίες είχαν εκμηδενίσει την πιστοληπτική τους ικανότητα κι επακόλουθα, τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, αναζητούσαν επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να λάβουν κάποιο δάνειο, πλην όμως δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρότειναν λοιπόν ως εναλλακτική λύση την απευθείας δανειοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, για την οποία παρουσίαζαν στα θύματά τους φανταστικές περιπτώσεις επιτυχούς δανειοδότησης άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, για να είναι απόλυτα πιστευτοί, είχαν αναπτύξει έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό, ο οποίος λειτουργούσε ανασταλτικά σε περίπτωση ανακάλυψης της παράνομης δράσης τους, καθώς κατά περίπτωση ενεργοποιούσαν διαφορετικό «εργαλείο», το οποίο καθησύχαζε τον εκάστοτε αμφισβητία και παρείχε στην οργάνωση πίστωση χρόνου.

Ενδεικτικά, ο μηχανισμός αυτός περιελάμβανε δημιουργία ιστοσελίδων, δημιουργία λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, δημιουργία εταιρειών «ασφάλισης δανείων» με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργία και διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατάρτιση και διάθεση πλαστών πιστοποιητικών, οπτικό υλικό σε υποτιθέμενα γραφεία με πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου της ανύπαρκτης εταιρείας κι άλλες ευρηματικές ενέργειες.

Το κέρδος από την προαναφερθείσα εγκληματική δραστηριότητα προέρχονταν κυρίως από την είσπραξη, από τα θύματα, της αμοιβής του αρχηγικού μέλους, ως άμεσου εκπροσώπου της ανύπαρκτης εταιρείας στη χώρα μας, καθώς και των χρημάτων που «απαιτούνταν» για την ασφάλιση του υποτιθέμενου δανείου και των συνεπαγόμενων φόρων προς τη «φορολογική Αρχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επτά (7) περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ».

Τρόπος δράσης
Όσον αφορά τον τρόπο δράσης της σπείρας και τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου ανέφερε ότι ηγετικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης κατείχε συλληφθέν μέλος με μακροχρόνια επαγγελματική σταδιοδρομία, ως σύμβουλος επιχειρήσεων, marketing, επενδύσεων κ.λπ.

Μέσω του εύρους του κοινωνικού και επαγγελματικού του κύκλου, αναζητούσε υποψήφιους δανειολήπτες, συνήθως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους θέση ή την ανάγκη τους για άμεση επιχειρηματική ανάπτυξη, παρουσίαζε ως εναλλακτική λύση τη δανειοδότησή τους απευθείας από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, της οποίας εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος στη χώρα μας.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες, εμφανίζονταν ως συνεργάτες του αρχηγικού μέλους και ως γνώστες των ιδιαίτερων συνθηκών των οικονομικών συναλλαγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δη της ανύπαρκτης εταιρείας. Ένας από αυτούς μάλιστα, για να ενισχύσει την εικόνα της αυθεντίας, ισχυριζόταν ότι ζούσε στη χώρα επί σειρά ετών ή πως η σύζυγός του εργαζόταν στην εν λόγω ανύπαρκτη εταιρεία αντίστοιχα, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή, έτοιμος να δώσει λύσεις σε όποιο πρόβλημα ανέκυπτε.

Επίσης, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην πλαστογραφία των εγγράφων που χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν σφραγίδες εταιρειών και προσώπων, μήτρα σφραγίδας με αποσπώμενα ψηφία-ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, εντυπώματα υπογραφών, διάφορες εκτυπώσεις logo εταιρειών και υπογραφών στελεχών, τεμάχια χάρτου σφραγίδων εταιρειών και υπογραφών στελεχών τους επικολλημένα σε κόλλες Α4 κ.λπ.

Από τους 4 συγκατηγορούμενους, τρεις αλλοδαποί εμφανίζονταν ως στελέχη της ανύπαρκτης εταιρείας και καθησύχαζαν τα θύματα σε περίπτωση αμφιβολιών για το έγκυρο της διαδικασίας, ενώ η τέταρτη συγκατηγορούμενη, διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της ανύπαρκτης εταιρείας και προκειμένου το όλο εγχείρημα να φανεί ακόμα πιο αληθοφανές, τα μέλη της οργάνωσης είχαν συστήσει και ασφαλιστικές εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων κατατίθονταν από τα θύματα, τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν στα έξοδα δανείου.

Όλη η διαδικασία λάμβανε χώρα κατόπιν υποδείξεων του αρχηγικού μέλους και των συνεργών του, οι οποίοι σε διάφορες φάσεις της εγκληματικής τους δράσης παρέδιδαν στα θύματά τους πλαστογραφημένα έγγραφα, παραστατικά και πιστοποιητικά, με τα οποία τους έπειθαν για το έγκυρο και νόμιμο των δραστηριοτήτων τους.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– 500 ευρώ,
– πέντε φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτής και tablet,
– πλακέτα/μήτρα σφραγίδας αποτελούμενη από αποσπώμενους αριθμούς, ελληνικά γράμματα, σημεία στίξης και σύμβολα,
– χειροκίνητες σφραγίδες και εντύπωμα σφραγίδας,
– έγγραφα με σχέδια υπογραφών και σφραγίδων,
– έγγραφα με επικολλημένα τεμάχια χάρτου με υπογραφές και σφραγίδες,
– εκτυπωμένα ηλεκτρονικά μηνύματα,
– έγγραφα σχετικά με την ανύπαρκτη εταιρεία, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες συμβάσεις μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες, για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, συνεχίζονται.