Οι ΗΠΑ μας παρακολουθούν πάντα και παντού

Κατάσκοποι από  ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να ανοίξουν το μικρόφωνο του κινητού σου και να καταγράψουν τη συνομιλία σου ακόμα και αν έχεις κλειστή τη συσκευή σου! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για το βαθμό παραβίασης της ιδιωτικότητας των πολιτών μέσω της τεχνολογίας. Η Διεθνής Αμνηστία προσπάθησε επίσης να καταγράψει  κατά πόσο οι πολίτες ανά τον κόσμο συμφωνούν με την μέθοδο παρακολούθησης και καταγραφής των προσωπικών τους δεδομένων.

Τι πραγματικά συμβαίνει με το τηλέφωνό μας στο διαδίκτυο;

Για πρώτη φορά οι εικασίες γίνονται πραγματικότητα και προκαλούν ανησυχία και οργή στους πολίτες. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν πλέον πρόσβαση στην επικοινωνία και τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Με λίγα λόγια έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική μας ζωή! Με κάμερα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να παρέμβουν στις επικοινωνίες ενώ παρακολουθούν και όλες τις δραστηριότητες των πολιτών σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

«Η σημερινή τεχνολογία δίνει στις κυβερνήσεις μια άνευ προηγουμένου δύναμη να παρακολουθούν τι κάνουμε στο διαδίκτυο. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητο έλεγχο για να επιτηρούμε τους επιτηρητές ώστε να μην γίνεται κατάχρηση της εξουσίας. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα οι χώρες δεν διαθέτουν νόμους – ή έχουν ελάχιστους- που προστατεύουν πραγματικά το ανθρώπινο δικαίωμά μας στην ιδιωτικότητα ενάντια στην αδιάκριτη μαζική παρακολούθηση. Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότερες χώρες σκέφτονται την εισαγωγή νόμων που δίνουν ευρύτερες εξουσίες παρακολούθησης εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Five Eyes Alliance – Η Συμμαχία των 5 οφθαλμών.

Το σύστημα παρακολούθησης των Αμερικανών είναι πολύ καλά κατασκευασμένο και μάλιστα έχει και συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχηματίζουν την “Five Eyes Alliance”, με τις οποίες η Αμερική μοιράζεται τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών.