Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμαζονται να προμηθεύσουν με άρματα μάχης την Ουκρανία - Απειλεί το Κρεμλίνο

Η προμήθεια αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία είναι ένα «αποτυχημένο σχέδιο όσον αφορά τις τεχνολογικές πτυχές, οι δυνατότητές τους είναι πολύ υπερεκτιμημένες», και θα «καούν» στην Ουκρανία «όπως τα άλλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Επαναλάβαμε ότι αυτά τα τανκς θα καούν όπως όλα τα άλλα, κοστίζουν πολύ και όλα αυτά θα πέσουν στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογουμένων πρώτα απ’ όλα. Οι Αμερικανοί, όπως πάντα, θα παραμείνουν τουλάχιστον μόνοι τους. Αλλά πιθανότατα με καλά κέρδη», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Και σχολιάζοντας την είδηση ​​για το ρολόι της Αποκάλυψης, επεσήμανε: «Δεν υπάρχει κανένα σημάδι άμβλυνσης, υπάρχουν ανησυχητικές εντάσεις. Είναι παράλογο να υποστηρίζουμε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να διασφαλιστεί με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κίεβο εμπλέκεται στην οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων, θα υποκύψει σε όλα, κάτι που επιβεβαιώνει την ορθότητα της αμυντικής πολιτικής της Ρωσίας».

Ρώσος παρουσιαστής καλεί τη Μόσχα να βομβαρδίσει τη Γερμανία

Οι αναφορές ότι ΗΠΑ και Γερμανία ετοιμάζονται να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που θα ενισχύσει τις προσπάθειες των δυνάμεων του Κιέβου να απωθήσουν τους Ρώσους εισβολείς από τα κατεχόμενα εδάφη, προκάλεσε την οργή ρωσικών κρατικών ΜΜΕ.

Μάλιστα, ο παρουσιαστής Βλαντιμίρ Σολοβιόφ κάλεσε τη Μόσχα να βομβαρδίσει τη Γερμανία και την Bundestag σε αντίποινα, επιστρατεύοντας τη συνήθη αβάσιμη ρητορική του περί ναζισμού.

Σύμφωνα με βίντεο από την επίμαχη εκπομπή που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δημoσιογράφος του ΒΒC, Φράνσις Σκαρ, ο Σολοβιόφ είπε ότι «οι Γερμανοί πρέπει να γνωρίζουν ποιους νέους ναζί ηγέτες ανάθρεψαν και έφεραν στην εξουσία». Και συνεχίζοντας το παραλήρημά του, πρόσθεσε: «Ευρωπαίοι Φαρισαίοι! Ναζί καθάρματα!».

 

Και η Ισπανία σκέφτεται να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Pais αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ετοιμάζεται να δεσμευτεί για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

«Η Ισπανία θα μετάσχει στην παράδοση αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο, όταν η Γερμανία, μετά από επίμονη άρνηση μηνών, συμφωνήσει για την προμήθεια του ουκρανικού στρατού με τα πανίσχυρα γερμανικής κατασκευής τανκς», γράφει η εφημερίδα.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε θέσει ως όρο για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση εφοδιασμού της Ουκρανίας με συστήματα ικανά να απαντήσουν στη δύναμη πυρός των σύγχρονων ρωσικών τανκς την ύπαρξη συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι χώρες που ετοιμάζονται να στείλουν τανκς στην Ουκρανία

Το Reuters συνέταξε μια λίστα των χωρών που ετοιμάζονται να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία, ενώ αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από ΗΠΑ και Γερμανία σήμερα.

ΗΠΑ: Αξιωματούχοι λένε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να στείλει δεκάδες τανκς M1 Abrams, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στην προηγούμενη θέση της.
Γερμανία: Πηγές λένε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει αποφασίσει να στείλει Leopard 2 και ότι θα επιτρέψει και σε άλλες χώρες να στείλουν από τα δικά τους. (Μάλιστα, σήμερα το πρωί, δόθηκε και επισήμως το πράσινο φως, με την έγκριση της γερμανικής βουλής)
Ηνωμένο Βασίλειο: H βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου ότι θα στείλει μια ίλη 14 αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία.
Πολωνία: H Βαρσοβία έχει δηλώσει έτοιμη να στείλει έως και 14 από τα δικά της Leopard 2 και έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο να εγκρίνει την κίνηση αυτή.
Νορβηγία: Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο στείλει κάποια από τα δικά της Leopard στην Ουκρανία, ανέφεραν τοπικές εφημερίδες.
Φινλανδία: Το Ελσίνκι έχει πει ότι θα μπορούσε να χαρίσει έναν μικρό αριθμό Leopard 2 στην Ουκρανία, εφόσον αποφασίσει να πράξει αναλόγως μια ευρύτερη ομάδα ευρωπαϊκών κρατών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την έγκριση του Βερολίνου.
Η Ρωσία ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη τανκς που είχε απορρίψει προηγουμένως ο στρατός της
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας η Ρωσία, υπό το φως των νέων εξελίξεων, προετοιμάζεται να αναπτύξει στην Ουκρανία τανκς που είχαν απορρίψει οι δυνάμεις της επειδή ήταν σε άθλια κατάσταση.

Δεν είναι γνωστό ποιες εκδόσεις του T-14 Armata είχαν απορριφθεί αρχικά, αλλά τώρα αναμένεται η πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξή τους στην Ουκρανία. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει τα τελευταία χρόνια για προβλήματα με τον κινητήρα του τανκ και τα συστήματα θερμικής απεικόνισης. Πριν από την παραγωγή τους το 2022, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου περιέγραψε αυτή την παρτίδα T-14 ως «πειραματική-βιομηχανική», οδηγώντας το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω άρματα μάχης δεν θα πληρούν τα συνήθη επιχειρησιακά πρότυπα.