Δεν θα παρθεί απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, διαμήνυσε πως στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 και 19 Μαρτίου, δεν θα ληφθούν αποφάσεις περί επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, αφήνοντας ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τέτοια συζήτηση τον Ιούνιο.

Δεν θα λάβουμε μια νομικά δεσμευτική απόφαση τον Μάρτιο, ενδέχεται μόνο να καταλήξουμε σε μια πολιτική απόφαση“, δήλωσε στον Τύπο η Μέρκελ, έπειτα από μία συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Και συνέχισε λέγοντας πως “το έχουμε πει επανειλημμένα ότι στην περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων (οικονομικών) κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, την ώρα που οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί θα παραμείνουν σε ισχύ έως τον Ιούλιο“.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι αυτό που απασχολεί τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι να διασφαλιστεί η εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών που επετεύχθησαν στις 12 Φεβρουαρίου στο Μίνσκ της Λευκορωσίας.