Βρετανία: Φοβούνται χριστουγεννιάτικο... «lockdown» οι πολίτες εξαιτίας των απεργιών - Έχει παραλύσει η χώρα
Το πρώτο «κύμα» των 48ωρων απεργιών που έχουν εξαγγείλει εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο ξεκίνησε σήμερα στη Βρετανία, ανοίγοντας τον «χορό» για αρκετές εβδομάδες ταλαιπωρίας. Απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί για το επόμενο διάστημα από σωματεία νοσηλευτών, οδηγών λεωφορείων και ασθενοφόρων και εργαζόμενους σε ταχυδρομεία και στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Σύμφωνα με την Daily Mail, έως και 40.000 εργαζόμενοι που είναι μέλη του σωματείου Rail, Maritime and Transport (η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση Σιδηροδρομικών, Θαλάσσιων και λοιπών Μεταφορών) αποφάσισαν να προχωρήσουν με τις δύο 48ωρες απεργίες που είχαν προαναγγείλει για σήμερα, Τρίτη, και την ερχόμενη Παρασκευή.
Χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να κατέβουν σε απεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, υπάρχει φόβος ότι αρκετές κρίσιμες υπηρεσίες θα παραλύσουν, δημιουργώντας ουσιαστικά τις συνθήκες ενός «lockdown» μέσα στην εορταστική περίοδο.
Εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας, τις συγκοινωνίες και τα οδικά έργα θα απεργήσουν αυτήν την εβδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς και τις εργασιακές τους συνθήκες. Επίσης, δύο απεργίες – μια από τις 23 μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου και μια από τις 28 μέχρι τις 31 του μηνός – έχουν εξαγγείλει τα μέλη της Δύναμης Συνόρων που ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγραφα σε έξι μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων του Χίθροου και του Γκάτγουϊκ. Γι’ αυτό και το υπουργείο ‘Αμυνας έχει αρχίσει να εκπαιδεύει μέλη των ενόπλων δυνάμεων ώστε να τα αξιοποιήσει για τη διεκπεραίωση των ελέγχων.
Βασικό αίτημα των σωματείων είναι η αύξηση των αποδοχών καθώς ο πληθωρισμός στη χώρας έχει φτάσει το 11% και σε κάποια βασικά προϊόντα διατροφής αγγίζει ακόμη και το 20%.
Η Βρετανία έχασε 417.000 εργάσιμες ημέρες εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων τον Οκτώβριο
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε 417.000 εργάσιμες ημέρες εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων τον Οκτώβριο –ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Νοέμβριο του 2011– ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε σήμερα ότι ενέργειες που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές στην οικονομία το μόνο που κάνουν είναι να εντείνουν τα προβλήματα για όλους και να εμποδίζουν την όποια προοπτική μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
Η κόντα με τα συνδικάτα έχει αυξήσει σημαντικά την πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για να κατευνάσει το μεγαλύτερο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων που σημειώνεται στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν υποχωρεί στις μισθολογικές διεκδικήσεις και αντίθετα επιδιώκει να ενισχύσει τους νόμους για να σταματήσουν κάποιες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο Σούνακ, ο οποίος βρίσκεται μόνο έξι εβδομάδες στην πρωθυπουργία, έχει πει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει μισθολογικές αυξήσεις για τον δημόσιο τομέα πάνω από τον πληθωρισμό και έχει χαρακτηρίσει παράλογους τους ηγέτες των συνδικάτων.
Απεργίες αναμένεται να πραγματοποιούνται κάθε μέρα αυτό τον μήνα. Οι εκτιμήσεις των συνδικάτων αναφέρουν ότι τον Δεκέμβριο θα χαθούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο εργάσιμες ημέρες καθιστώντας τον μήνα αυτόν τον χειρότερο από πλευράς προβλημάτων εξαιτίας απεργιών από τον Ιούλιο του 1989.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι χαμένες μέρες θα είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τα χρόνια του ’70 και του ’80 όταν σχεδόν οι μισοί από όλους τους εργαζόμενους συνδικαλίζονταν. Σήμερα, περίπου ένα τέταρτο του συνόλου των εργαζομένων είναι μέλη συνδικάτων. Το ένα εκατομμύριο εργάσιμες ημέρες που αναμένεται να χαθούν από τις απεργίες αυτό τον Δεκέμβριο συγκρίνεται με τις 12 εκατομμύρια ημέρες που χάθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1979, μια περίοδο της βρετανικής ιστορίας που έμεινε γνωστή ως «χειμώνας της δυσαρέσκειας», ένας δανεικός χαρακτηρισμός από τον Ριχάρδο τον Γ’ του Σαίξπηρ.
Η Σούζαν Μίλνερ, καθηγήτρια ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Μπαθ, λέει ότι οι παρούσες απεργίες «διαφέρουν πολύ» από προηγούμενες επισημαίνοντας την ευρύτητα των τομέων που επηρεάζονται και το βάθος της κρίσης του κόστους διαβίωσης. Οι απεργίες των μελών της συνδικαλιστικής ένωσης RMT είναι οι μεγαλύτερες που πραγματοποιεί το συνδικάτο εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, αυτή είναι η πρώτη απεργία σε εθνικό επίπεδο που πραγματοποιούν τα μέλη του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (RCN), που είναι ο συνδικαλιστικός φορέας των νοσηλευτών, στην 106ετή ιστορία του. Οι νοσηλευτές/τριες θα απεργήσουν την Πέμπτη και την ερχόμενη Τρίτη.
Με πληροφορίες από Daily Mail, BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ