Λαβρόφ: «Οι σχέσεις με τη Δύση δεν θα γίνουν ποτέ όπως ήταν πριν»

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης δεν θα αποκατασταθούν μετά τον πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Είναι σαφές πως ακόμα και αν, κάποια στιγμή, οι δυτικοί μας γείτονες και πρώην εταίροι ξαφνικά ενδιαφερθούν να αποκαταστήσουν με κάποιο τρόπο την κοινή εργασία με τη Ρωσία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δεν θα υπάρξει αποκατάσταση σχέσεων. Γιατί αποκατάσταση σημαίνει αυτό που ήταν πριν. Αλλά δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά business as usual με τη Δύση, η οποία σκάβει διαρκώς διαχωριστικές γραμμές», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Οι ενέργειες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σήμερα μας επιτρέπουν να θέσουμε ερωτήματα για το ποια θα είναι η σχέση μεταξύ αυτού του οργανισμού και της Μόσχας», πρόσθεσε. Παράλληλα τόνισε πως «όταν η Δύση συνειδητοποιήσει ότι είναι καλύτερο να συνυπάρξουμε στη βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, η Μόσχα θα ακούσει τις προτάσεις της».

Ο ΟΑΣΕ δημιουργήθηκε για να εκτονώσει τις σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά η πορεία κυριαρχίας της Δύσης το εμπόδισε αυτό, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Στη συνέχεια, ο Λαβρόφ κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ για «επηρεασμό» της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία, λέγοντας πως «η Ευρώπη τρέχει πίσω από τις ΗΠΑ και την επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας».