Τανκς βγήκαν στους δρόμους της Κίνας για να «σπάσουν» τις διαδηλώσεις κατά των lockdown

Φόβους για πιθανή νέα πλατεία Τιέν Αν Μεν, εκφράζουν διεθνή ΜΜΕ, μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στην Κίνα, με τανκς και τεθωρακισμένα σε κεντρικούς δρόμους πόλεων.

Ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ φέρεται να έδωσε εντολή προκειμένου να βγει ο στρατός στους δρόμους, επιχειρώντας με τον φόβο να «σπάσει» το ηθικό και να διαλύσει τις αντιδράσεις των πολιτών για την υπερβολική καραντίνα λόγω κρουσμάτων Covid.

Σειρά βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους κινεζικών πόλεων, όπως τη Σαγκάη, τη Γουχάν και την Χανγκζού.

Άλλες μετακινήσεις γίνονται τη νύχτα, σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα άρματα κινούνται στους κεντρικούς δρόμους μέρα μεσημέρι, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα επίδειξης ισχύος.

Παράλληλα, οι πολίτες εκφράζουν την οργή τους για την έλλειψη πολιτικών ελευθεριών που επιβάλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση κίνημα διαμαρτυρίας κατά του κινεζικού καθεστώτος από το 1989 και τη σφαγή στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, στο Πεκίνο.