Πρωτόγνωρες λαϊκές αναταραχές στην Κίνα για τα αυστηρά lockdowns - Οργισμένες διαμαρτυρίες κατά του Σι

Εικόνες χάους επικρατούν στην Κίνα με χιλιάδες διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στους αυστηρούς περιορισμούς για την COVID-19. Εικόνες πραγματικά πρωτοφανείς για την Κίνα και μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τον Σι Τζιπίνγκ.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλες τις κινεζικές πόλεις και πανεπιστημιουπόλεις, πυροδοτούμενες από την εκτεταμένη οργή για τους αυστηρούς περιορισμούς στο πλαίσιο της πολιτικής της μηδενικής Covid, που για μια ακόμα φορά βιώνει η χώρα μετά από τρία σχεδόν χρόνια επιβολής αυστηρών lockdowns. Την οργή πυροδότησε καιμια φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία και η οποία αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα.

«Αν πιάσει φωτια το σπίτι σου, δεν μπορείς να βγεις»

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Πετρόπουλος, μεταφραστής, κάτοικος Πεκίνου τα τελευταία 15 χρόνια, η κοινωνική έκρηξη μετά τα τρία χρόνια επιβολής αυστηρότατων περιορισμών έγινε με αφορμή τη φονική πυρκαγιά.

«Αυτό το κύμα πολιτικής ανυπακοής, ξεκίνησε με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στην πόλη της επαρχίας Σιντζιάνγκ, που είναι και η ισλαμική μειονότητα της Κίνας. Όπως θεωρούν όλοι οι πολίτες κατά των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καούν 10 άνθρωποι μεταξύ τους και ένα τρίχρονο παιδάκι και αυτό προκάλεσε την οργή του κινεζικού λαού».

Περιγράφοντας τα σοκαριστικά μέτρα, ο Έλληνας κάτοικος Πεκίνου, τονίζει πως αν πιάσει φωτιά το σπίτι σου δεν μπορείς να βγεις: «Τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά σε βαθμό κακουργήματος μπορώ να πω. Υπήρχε ένα θέμα βασικά λόγω του τοπικού lockdown που διαρκεί πάνω από 100 ημέρες. Όταν είχε ξεσπάσει πυρκαγιά, δεν άφηναν τους πυροσβέστες να μπουν στην γειτονιά και ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων μάλλον δεν τους άφηναν, δεν τους επέτρεπαν την είσοδο μέσα στο συγκεκριμένο συγκρότημα».

Τι προκάλεσε τις διαμαρτυρίες -Η φωτιά, οι θάνατοι & τα περιοριστικά μέτρα

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη φονική αυτή πυρκαγιά που είχε σαν συνέπεια το θάνατο 10 ανθρώπων, έδειχνε πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά από απόσταση.

Δεν ήταν σαφές γιατί βρίσκονταν τόσο μακριά, αλλά ορισμένοι είπαν ότι τα πυροσβεστικά οχήματα εμποδίζονταν από φράγματα ελέγχου για την πανδημία.


Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέθεσαν ότι οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να διαφύγουν από το κτίριο επειδή ήταν μερικώς σε lockdown, κάτι που οι αξιωματούχοι της πόλης διέψευσαν.

Τα λευκά φύλλα χαρτιού σήμα κατατεθέν: «Όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε»

Στη Σαγκάη, το πλήθος που άρχισε να συγκεντρώνεται το Σάββατο (26/11) για να πραγματοποιήσει ολονυκτία με κεριά για τα θύματα του Ουρούμτσι, σύμφωνα με μάρτυρες, κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού, ως σύμβολο περιφρόνησης κατά της λογοκρισίας του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, μια μεγάλη ομάδα φώναζε: «Κάτω το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτω ο [πρόεδρος] Σι Τζινπίνγκ, ελευθερώστε το Ουρούμτσι», άλλοι πάλι φώναζαν «τερματήστε το lockdown», ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν φοιτητές σε πανεπιστήμια σε πόλεις όπως η Ναντζίνγκ και το Πεκίνο να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού σε σιωπηλή διαμαρτυρία, μια τακτική που χρησιμοποιείται εν μέρει για να αποφύγουν τη λογοκρισία ή τη σύλληψη.

 

Το ίδιο συνέβη και σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις την Κυριακή (27/11) στους χώρους του διάσημου Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου.

«Το λευκό χαρτί αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε», δήλωσε στο Reuters ο 26χρονος Τζόνι, ο οποίος συμμετείχε σε συγκεντρώσεις του διάσημου Πανεπιστημίου Tsinghua, προσθέτοντας: «Ήρθα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς Ελπίζω πραγματικά να δούμε ένα τέλος σε όλα αυτά τα μέτρα COVID. Θέλουμε να ζήσουμε ξανά μια φυσιολογική ζωή. Θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια».

 

Ένα βίντεο που διαδόθηκε στα social media, έδειχνε μια γυναίκα να στέκεται μόνη στα σκαλιά του Πανεπιστημίου Επικοινωνίας της Κίνας στην ανατολική πόλη Ναντζίνγκ, με ένα κομμάτι χαρτί πριν ένας άγνωστος άνδρας της το αρπάξει.

 

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου απεικονίζεται σε βίντεο να λέει πως «μια μέρα θα πληρώσετε γι’ αυτό που κάνετε».

 

Στο Χονγκ Κονγκ το 2020, οι ακτιβιστές σήκωσαν επίσης λευκά φύλλα χαρτιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για να αποφύγουν συνθήματα που απαγορεύονται βάσει του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας της πόλης, ο οποίος επιβλήθηκε μετά από μαζικές και ενίοτε βίαιες διαδηλώσεις το 2019. Επίσης, οι διαδηλωτές στη Μόσχα τα χρησιμοποίησαν φέτος για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Σύλληψη του δημοσιογράφου του BBC από τις κινεζικές αρχές

Κατα τη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκε ένα απίστευτο περιστατικό, καθώς σύμφωνα με το BBC, ένας δημοσιογράφος του, ο Εντ Λόρενς, «ξυλοκοπήθηκε» από την αστυνομία της Κίνας και μάλιστα συνελήφθη, καθώς κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη.

Μάλιστα, για τη σύλληψή του, εκπρόσωπος τόνισε πως το BBC δεν έχει λάβει «καμία επίσημη εξήγηση ή συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές, πέραν μιας δήλωσης δημοσίων λειτουργών, που τον άφησαν κατόπιν ελεύθερο, ότι τον συνέλαβαν για το καλό του, για να μην μολυνθεί (από τον SARS-CoV-2) εν μέσω του πλήθους».

Πλάνα που κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή έδειχναν τον δημοσιογράφο να σέρνεται στο έδαφος με χειροπέδες.

«Δεν θέλουμε μάσκες, θέλουμε ελευθερία»

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (28/11), το Reuters ανέφερε ότι δύο ομάδες τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στο Πεκίνο και αρνήθηκαν να φύγουν.

«Δεν θέλουμε μάσκες, θέλουμε ελευθερία. Δεν θέλουμε εξετάσεις COVID, θέλουμε ελευθερία», φώναζαν.

 

Ποια είναι η σημασία αυτών των διαδηλώσεων

Η Σόφι Ρίτσαρντσον, η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα, δήλωσε: «Αυτές είναι πιθανώς οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις, τόσο από την άποψη του αριθμού των ανθρώπων όσο και από την άποψη της γεωγραφικής ποικιλομορφίας, από τις διαδηλώσεις της πλατείας Τιενανμέν το 1989».

Η Δρ. Ρίτσαρντσον δήλωσε ότι ορισμένοι διαδηλωτές διαδήλωναν στο φως της ημέρας χωρίς μάσκες, κάτι που, όπως είπε, ήταν «παράδοξο».

«Οι άνθρωποι είναι σαφώς πρόθυμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο αντιποίνων με απίστευτα θαρραλέους τρόπους που απαιτούν τη συμπάθεια και την υποστήριξη του κόσμου», είπε.

Ποιοι είναι οι κανόνες που ισχύουν για την COVID-19 στην Κίνα

Σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, η Κίνα εξακολουθεί να προσπαθεί να σταματήσει τη μετάδοση της νόσου με μια στρατηγική «Zero COVID».

Οι συγκεκριμένοι κανόνες που ισχύουν εξαρτώνται από την τοποθεσία, αλλά περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και κυλιόμενα «lockdowns », με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα σε ορισμένες περιοχές να λένε ότι τους λείπουν τρόφιμα και φάρμακα.

Για παράδειγμα, στο Ουρούμτσι όπου ξέσπασε και η φονική πυρκαγιά, ορισμένοι άνθρωποι είναι κλειδωμένοι στα σπίτια τους εδώ και τέσσερις μήνες.

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση των πολιτών μέσω app

Η Κίνα εξακολουθεί επίσης να χρησιμοποιεί εφαρμογές εντοπισμού της COVID-19, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην Αυστραλία, καθώς η χώρα πέρασε στο στάδιο της «διαβίωσης με τον ιό».

Οι εφαρμογές παρακολουθούν τις κινήσεις των ανθρώπων και δείχνουν αν έχουν πάει σε ένα hotspot κορωνοϊού ή αν έχουν διαγνωστεί θετικοί, εμφανίζοντας την κατάστασή τους ως πράσινη, κίτρινη ή κόκκινη.

Οι άνθρωποι πρέπει να εμφανίζουν πράσινη κατάσταση για να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους στην αστική Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των δημόσιων μεταφορών, των σούπερ μάρκετ και των πάρκων.

Μάλιστα, πρέπει να κάνουν τακτικά τεστ PCR για να διατηρήσουν το πράσινη status τους -για ορισμένους αυτό συμαίνει ότι κάνουν τεστ κάθε μία ή δύο ημέρες.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια ελαφρά χαλάρωση των μέτρων ελέγχου του COVID το Νοέμβριο, αλλά δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να εμμένει στην πολιτική της «μηδενικής COVID».

Ωστόσο, οι τοπικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να επιβάλουν αυστηρά lockdowns καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί.

Εν μεσω όλης αυτής της αναταραχής, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, που έφθασαν τα 40.347, από τα οποία 3.822 με συμπτώματα της COVID-19 και 36.525 ασυμπτωματικά, που το Πεκίνο μετράει χωριστά.

«Κατρακυλούν» οι αγορές της Κίνας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές της Κίνας διολισθαίνουν, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του νέου lockdown θέτουν τους επενδυτές σε εγρήγορση.

Τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν τη Δευτέρα (28/11), καθώς μια αίσθηση χάους και αβεβαιότητας κατέλαβε τους εμπόρους, αφού οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών για τον κορωνοϊό περιέπλεξαν την πορεία της χώρας προς την επαναλειτουργία της.

Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index υποχώρησε περισσότερο από 2% στις απογευματινές συναλλαγές, με τις μετοχές τεχνολογίας και ακινήτων να ηγούνται της πτώσης. Το χερσαίο γουάν αποδυναμώθηκε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, έχοντας σημειώσει πτώση άνω του 1% στο άνοιγμα, τη μεγαλύτερη από τον Μάιο.