Κιβωτός του Κόσμου: Μυστήριο με τα «αόρατα» παιδιά στις δομές - Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς 15 ατόμων

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με την δομή φιλοξενίας ανηλίκων, Κιβωτός του Κόσμου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, με βάσει τα στοιχεία από τα ιδρύματα της χώρας που φιλοξενούν ανήλικα παιδιά, η Κιβωτός του Κόσμου έχει το μικρότερο ποσοστό σε αναδοχές σε σχέση με τα υπόλοιπα. Υπάρχει μία ασυμφωνία στοιχείων ανάμεσα σε αυτά που έχουν εντοπίσει οι Αρχές, σε σχέση με αυτά που είχαν καταθέσει οι ιθύνοντες, για το πόσα παιδιά φιλοξενούνταν στις δομές που υπήρχαν σε όλη την επικράτεια από την Κιβωτό του Κόσμου.

Ασυμφωνία στοιχείων εντόπισαν οι Αρχές -Δύσκολο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών

Παράλληλα, συνεχίζεται ο έλεγχος σε δικονομικό επίπεδο με βάσει τις καταγγελίες που έχουν γίνει. Οι αστυνομικές Αρχές είναι δύσκολο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών, ιδίως αυτών που βρίσκονται ακόμη και σήμερα στις δομές αυτές προκειμένου να «ανοίξουν» τα στόματα και να καταγγείλουν όσα έχουν δει και φέρεται να έχουν βιώσει. Παρόλα αυτά οι Αρχές πορεύονται με τις καταθέσεις που έχουν λάβει και από σήμερα θα συνεχιστεί και πάλι η διαδικασία από την εισαγγελία ανηλίκων, τόσο από παιδιά που είχαν φιλοξενηθεί στις δομές όσο και από εργαζόμενους, νυν και πρώην.

Θα «ανοίξουν» τραπεζικοί λογαριασμοί 15 ατόμων της Κιβωτού του Κόσμου

Την ίδια ώρα τόσο η Οικονομική Αστυνομία όσο και η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, συνεχίζουν να εξετάζουν εξονυχιστικά τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου. Εχουν συλλέξει όλα τα τιμολόγια και κάθε διαθέσιμο οικονομικό στοιχείο όπου υπάρχει και τα εξετάζουν «ευρώ προς ευρώ», καθώς τα έσοδα τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τα 27,5 εκατ. ευρώ. Οι Αρχές ψάχνουν να βρουν που έχουν διατεθεί αυτά τα χρήματα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, για σχεδόν 15 άτομα. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα, τα μέλη τα οποία βρίσκονταν στο διοικητικό συμβούλιο και πλέον έχουν αντικατασταθεί από προσωρινή διοίκηση και οι υπεύθυνοι των δομών.

Καταγγελία από παιδαγωγό της Κιβωτού του Κόσμου

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκεται και μία καταγγελία που φέρεται να έχει γίνει από παιδαγωγό της Κιβωτού του Κόσμου στον Βόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η καταγγελία επισημαίνει τον άγριο ξυλοδαρμό εντός της δομής σε ένα από τα παιδιά που φέρεται να συμμετείχε στην διάρρηξη που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2022 στην ίδια δομή και είχε ως λεία περίπου 30.000 ευρώ. Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τρεις φιλοξενούμενους της δομής, 16, 17 και 18 ετών.

Τα «αόρατα» παιδιά και τα πρόσωπα κλειδιά

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί, επίσης, η λανθασμένη καταγραφή του αριθμού των παιδιών τα οποία φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου, καθώς στους καταλόγους του ιδρύματος εμφανίζοντας 364 επιπλέον παιδιά, με την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου να αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για συμφέροντα.

«136 παιδιά έχει, το 10% της χώρας. Το 500 που δηλώνουν πώς προκύπτει; Στείλαμε στην Κιβωτό τα έγγραφα και μετά από αυτό άλλαξε το Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης για το 60% των παιδιών που είχε μέσα, γιατί είχε κάνει “λάθος” δηλώσεις», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και πρόσθεσε:

«Είναι προφανές πλέον. Υπάρχουν συμφέροντα και στην παιδική προστασία. Τρεις στις τέσσερις δομές στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές. Οι τρεις στις τέσσερις υιοθεσίες που γίνονται βγαίνουν από τις δημόσιες δομές».

Σημειώνεται, πως η έρευνα των αρχών για την υπόθεση εστιάζεται σε τρία πρόσωπα και συγκεκριμένα στα τρία παιδιά για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν πέσει θύματα ασελγών πράξεων, δηλαδή σεξουαλικής κακοποίησης. Οι δύο εισαγγελείς καταβάλλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε αυτά τα τρία παιδιά να καταθέσουν ενώπιον των αρμόδιων αρχών.