Ισόβια σε τρεις από τους κατηγορούμενους για την κατάρριψη της πτήσης MH17

Η ολλανδική δικαιοσύνη επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης για την υπόθεση κατάρριψης της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014.

Οι συγγενείς των 298 θυμάτων είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να υπογραμμίσει στην ετυμηγορία τον ρόλο της Ρωσίας στην υπόθεση.

Ύστερα από χρόνια έρευνας και συλλογής στοιχείων, διεθνής ομάδα ερευνητών κατέληξε τον Μάιο του 2018 ότι ο εκτοξευτήρας που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους, που πετούσε από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, ανήκε στη 53η ρωσική αντιαεροπορική ταξιαρχία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως απέρριψε τα ευρήματα των ερευνών.

Οι εισαγγελείς στην Ολλανδία είχαν ζητήσει την επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης σε τρεις Ρώσους και έναν Ουκρανό που κατηγορούνται για τον εφοδιασμό με το πυραυλικό σύστημα Buk το οποίο χρησιμοποίησαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας για να καταρρίψουν την επιβατική πτήση της Malaysia Airlines.

Η έδρα καταδίκασε για την κατάρριψη του αεροσκάφους και τον θάνατο και των 298 επιβαινόντων με ποινή ισόβιας κάθειρξης τους δύο Ρώσους πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και έναν Ουκρανό αυτονομιστή ηγέτη.

Πρόκειται για τους Ρώσους Ιγκόρ Γκιρκίν, Σεργκέι Ντουμπίνσκι και τον Ουκρανό Λεοντίν Χαρτσένκο. Ο τέταρτος ύποπτος που δικάστηκε, ο Ρώσος Ολεγκ Πουλάτοφ, αθωώθηκε.

Το δικαστήριο επίσης διέταξε τους καταδικασθέντες να πληρώσουν πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων. Οι ύποπτοι καταδικάστηκαν ερήμην και παραμένουν φυγόδικοι. Πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν πρόκειται να τους εκδώσει.