Μπάιντεν και Ζελένσκι διαφωνούν για την προέλευσή του πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία - Η Ουκρανία αμφισβητεί την αμερικανική εξήγηση

O Τζο Μπάιντεν και ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι διαφωνούν ως προς την προέλευση του πυραύλου, που έπεσε στην Πολωνία και προκάλεσε τον θάνατο δύο ατόμων, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αμφισβήτησε έντονα ότι ο πύραυλος προερχόταν από την ουκρανική αεράμυνα λέγοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο πύραυλος αυτός δεν ήταν δικός μας». Ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει το συμπέρασμά του σε αναφορές του στρατού της Ουκρανίας τις οποίες «δεν μπορεί παρά να εμπιστευτεί», χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο για τη θέση του. Ο Ζελένσκι ζήτησε μάλιστα να μετάσχει και η Ουκρανία στην έρευνα στο σημείο της έκρηξης στην Πολωνία προκειμένου να εξακριβωθούν τα γεγονότα.

Αναφερόμενος στα σχόλια του Ουκρανού προέδρου μετά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής της G20 ο Τζο Μπάιντεν σχολίασε το πρωί της Πέμπτης ότι «τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο» καθώς και το ΝΑΤΟ και η Πολωνία συμπέραναν το αντίθετο.

Οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν εκτάκτως χθες για την έκρηξη στην Πολωνία, ο πρόεδρος της οποίας, Αντρέι Ντούντα, λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει: «από τις πληροφορίες που έχουμε και έχουν οι σύμμαχοί μας επρόκειτο για πύραυλο S-300 σοβιετικής κατασκευής, έναν παλιό πύραυλο και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά. «Είναι λίαν πιθανό ότι πυροδοτήθηκε από την ουκρανική αεράμυνα», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι μολαταύτα την ευθύνη φέρει η Ρωσία κι όχι η Ουκρανία, επειδή ξεκίνησε τον πόλεμο με την εισβολή της τον περασμένο Φεβρουάριο και την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων που ενεργοποίησαν την ουκρανική αεράμυνα. «Δεν είναι φταίξιμο της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την τελική ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας και αυτός ότι ο πύραυλος ήταν πιθανότατα ουκρανικός.

Μάχες στο Ντονέτσκ

Το περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη, την ώρα που η Ρωσία είχε εξαπολύσει μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον πόλεων της Ουκρανίας, στοχοθετώντας ενεργειακές υποδομές με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες πλέον επηρεάζουν εκατομμύρια Ουκρανούς. Το Κίεβο έκανε λόγο για τον σφοδρότερο βομβαρδισμό σε εννέα μήνες πολέμου.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, τεχνικοί εργάζονται ασταμάτητα για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση. «Μιλάμε για εκατομμύρια πελάτες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση. Τόσο την παραγωγή όσο και την παροχή, εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ σφοδρές μάχες μαίνονται στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, περιλαμβανομένων των πόλεων Παβλίβκα, Βούχλενταρ, Μαριάνκα και Μπάχμουτ, όπως δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την ουκρανική αντεπίθεση. «Αυτά τα στρατεύματα τώρα έχουν ανακατευθυνθεί εν μέρει από την περιοχή της Χερσώνας και (…) αναπτύσσονται για την ‘απελευθέρωση’ του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Αρεστόβιτς πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αποχώρησαν από τη Χερσώνα έχουν επίσης εξαπολύσει επίθεση στη νότια επαρχία Ζαπορίζια και ενδέχεται να σχεδιάζουν να επιτεθούν και στο Χάρκοβο, στα βόρεια, από όπου είχαν απωθηθεί από τους Ουκρανούς.

Καθώς μαίνονται οι μάχες, ερευνητές εντόπισαν 63 πτώματα με σημάδια βασανιστηρίων στην περιοχή της Χερσώνας, μετά την αποχώρηση των Ρώσων από εκεί, όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δήλωσε ότι «η έρευνα έχει μόλις ξεκινήσει, οπότε θα εντοπιστούν πολλοί περισσότεροι χώροι κράτησης και ταφής». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ερευνητές έχουν καταγράψει 436 περιστατικά εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής στη Χερσώνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί ένδεκα χώροι κράτησης, περιλαμβανομένων τεσσάρων όπου γίνονταν βασανιστήρια.