Στόλτενμπεργκ: Ουκρανικοί οι πύραυλοι, ατυχές περιστατικό - Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ
Συνέντευξη δίνει αυτή την ώρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνεδρίαση των μελών του Οργανισμού και το θρίλερ των τελευταίων ωρών με τις εκρήξεις από πυραύλους στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης», είπε αρχικά ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε πως η έρευνα για την πυραυλική επίθεση στην Πολωνία «συνεχίζεται», αλλά «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης» και τόνισε επίσης πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ».
[LIVE] 🔴 🎥 Watch #NATO Secretary General @jensstoltenberg‘s press conference after the meeting of the North Atlantic Council to discuss yesterday’s explosion in Eastern #Poland. https://t.co/l4yVwj9KE2
— Oana Lungescu (@NATOpress) November 16, 2022
«Η προκαταρκτική μας ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ.
Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας».
Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η έκρηξη του πυραύλου στην Πολωνία δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «που είναι ευθύνη του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν – συνεχίζει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις»
Το περιστατικό καταδεικνύει τους κινδύνους που συνδέονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, «αλλά δεν έχει αλλάξει τη θεμελιώδη εκτίμησή μας για την απειλή κατά συμμάχων του ΝΑΤΟ».
Βάσει των ευρημάτων της προκαταρκτικής ανάλυσης δεν έγινε επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, είπε.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι οι σύμμαχοι της αμυντικής συμμαχίας εξέφρασαν τα «βαθύτατα συλλυπητήριά τους για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών» και «εξέφρασαν την ισχυρή αλληλεγγύη τους» προς την Πολωνία.
«Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και θα κάνουμε πάντα ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», προσέθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Στόλτενμπεργκ: Θα συνεχίσουν να ενισχύονται οι αεράμυνες του ΝΑΤΟ
Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Αξιολογούμε διαρκώς τι πρέπει ακόμη να κάνουμε», είπε.
Και επεσήμανε ότι οι αεράμυνες της Συμμαχίας κατά αεροπορικών επιθέσεων θα συνεχίσουν να ενισχύονται μετά το «περιστατικό» στην Πολωνία.
Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι σύμμαχοι παρέχουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς κατά πόσον το περιστατικό χθες βράδυ στην Πολωνία ήταν «η πιο έντονη στιγμή» που έζησε μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, απάντησε: «Είμαι πάντα προσεκτικός στην αξιολόγηση διάφορων περιστατικών».
Ντούντα: «Πιθανώς ατυχές περιστατικό» η πτώση του πυραύλου, λέει ο πρόεδρος της Πολωνίας
Λίγο νωρίτερα και ο πρόεδρος της Πολωνίας είχε σημειώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πύραυλος ήταν μια εσκεμμένη επίθεση.
Όπως είπε ο Αντρέι Ντούντα, ο πύραυλος που έπεσε στη χώρα του και προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων ήταν «πιθανώς ένα ατυχές περιστατικό».
Ο Πολωνός πρόεδρος είπε ότι ο πύραυλος, «πιθανώς χρησιμοποιήθηκε από την ουκρανική αεράμυνα». Δήλωσε δε στους δημοσιογράφους ότι η Βαρσοβία αναλύει ακόμη την πιθανότητα επίκλησης του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ίσως να μην είναι αναγκαίο να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα.
Η ενημέρωση Μπάιντεν στους συμμάχους
Είχε προηγηθεί η είδηση, που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές του ΝΑΤΟ, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους συμμάχους του σε ΝΑΤΟ και G7 ότι επρόκειτο για αντιαεροπορικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία για την αναχαίτιση ρωσικών.
Αυτό άλλωστε είχαν υποστηρίξει στο Associated Press από τα ξημερώματα Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και ο ίδιος ο Μπάιντεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση ηγετών της G20, είχε χαρακτηρίσει «απίθανο» το ενδεχόμενο να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία ο πύραυλος που κατέληξε στην Πολωνία, βάσει της τροχιάς του.