Θέτει την Κίνα σε πολεμική ετοιμότητα ο Σι Τζινπίνγκ

Την ενίσχυση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας για οποιονδήποτε πόλεμο, δήλωσε σήμερα (8/11) ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο Σι φαίνεται πως δήλωσε ότι «η ασφάλεια της Κίνας είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη».

Η Κίνα, με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και στρατό στον κόσμο, έχει επανειλημμένα απειλήσει να προσαρτήσει την Ταϊβάν με τη βία εάν χρειαστεί, ενώ ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το νησί.

Τον περασμένο μήνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έκανε μια σημαντική προσθήκη στο Σύνταγμά του σχετικά με την «αποφασιστική αντίθεση και αποτροπή της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και την αποφασιστική εφαρμογή της πολιτικής της μίας χώρας, δύο συστημάτων».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν στις απειλές της Κίνας για επίθεση στην Ταϊβάν ανακοινώνοντας ότι θα αναπτύξουν βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα στην Αυστραλία, σε μια προσπάθεια να «προειδοποιήσουν» την Κίνα για τον «χειρότερο πόλεμο στη σύγχρονη ιστορία».

Οι ειδικοί λένε ότι τα σχόλια του Σι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά» και «η Δύση πρέπει να τον λάβει σοβαρά υπόψη της και να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψει τον Κινέζο ηγέτη από την εισβολή στην Ταϊβάν».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δήλωση του Κινέζου προέδρου να τελεί υπό αξιολόγηση.