Γκουτέρες: Είμαστε σε αυτοκινητόδρομο για την κλιματική κόλαση με το πόδι στο γκάζι

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σήμερα απευθυνόμενος προς τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο ότι η επιλογή τους είναι ξεκάθαρη: να συνεργαστούν τώρα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ή να καταδικάσουν τις επόμενες γενιές σε μια κλιματική καταστροφή.

Η ομιλία του είχε στόχο να περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς επικεφαλής κυβερνήσεων επί δύο εβδομάδες θα συζητούν για τους τρόπους αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τα προβλήματα που κυριαρχούν να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανεξέλεγκτη άνοδος του πληθωρισμού και οι ενεργειακές ελλείψεις.

«Η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή: συνεργαστείτε ή εξαφανιστείτε», είπε ο Γκουτέρες στους αντιπροσώπους των χωρών που έχουν συγκεντρωθεί στην παραθαλάσσια πόλη της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σέιχ.

Οι ηγέτες χωρών από τη Βρετανία ως τη Σαουδική Αραβία είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Γκουτέρες έκανε έκκληση για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες να επιταχύνουν την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και (να επιταχύνουν) την χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που έχει ήδη συντελεστεί.

«Οι δύο μεγάλες οικονομίες -οι ΗΠΑ και η Κίνα- έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτή τη συμφωνία πραγματικότητα», είπε.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από τις χώρες να συμφωνήσουν να καταργήσουν τη χρήση του άνθρακα, παγκοσμίως, μέχρι το 2040 με τα μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη να επιτυγχάνουν αυτό τον στόχο ως το 2030.

«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Και ο πλανήτης μας πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς σε κρίσιμα σημεία που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο», είπε χαρακτηριστικά. «Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την κλιματική κόλαση και έχουμε το πόδι μας στο γκάζι», προειδοποίησε o Γκουτέρες.

Οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 δεσμεύτηκαν να επιτύχουν τον μακροπρόθεσμο στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας όχι πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες το έχουν θέσει αυτό ως ταβάνι για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Για να διατηρηθεί ζωντανή η όποια ελπίδα επίτευξης αυτού του στόχου θα πρέπει να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές αερίων ως το 2050.

«Είτε θα υπάρξει μια συμφωνία αλληλεγγύης για το κλίμα είτε μια συμφωνία ομαδικής αυτοκονίας», σχολίασε ο Γκουτέρες.

Λαγκάρντ: Αναχαίτιση των τιμών ενέργειας μέσω πράσινης μετάβασης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των οικονομιών ως συμβολή στην ανάσχεση των τιμών της ενέργειας, σε μήνυμά της προς τη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP27 που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

 

Γκουτέρες: Είμαστε σε αυτοκινητόδρομο για την κλιματική κόλαση με το πόδι στο γκάζι-2

Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην θέση των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων «θα καθιστούσε τη οικονομία μας όχι μόνο πιο πράσινη αλλά και πιο αυτάρκη», ενώ παράλληλα «θα περιόριζε επίσης τον κίνδυνο της ανάφλεξης των τιμών της ενέργειας», γράφει η Κατρίν Λαγκάρντ στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

 

Ο Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Κίνα να βοηθήσουν τις φωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, που διεξάγεται στην Αίγυπτο, τη βούλησή του να “ασκηθεί πίεση” στις “πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες” και κυρίως στις ΗΠΑ να καταβάλουν το “μερίδιό” τους για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή

.
“Θα πρέπει να κάνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να τηρήσουν όντως το ραντεβού”, όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την οικονομική αλληλεγγύη, σημείωσε ο Γάλλος ηγέτης σε ανταλλαγή απόψεων που είχε στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ, με νεαρούς Αφρικανούς και Γάλλους ακτιβιστές για το κλίμα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται σε καλό δρόμο όσον αφορά την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο θα πρέπει οι μεγάλες αναδυόμενες χώρες “να ξεφύγουν πολύ γρήγορα από τον άνθρακα”, σημείωσε.

Εξάλλου, καθώς η συζήτηση του θέματος της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στις χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές κερδίζει έδαφος στην COP27, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι “οι Ευρωπαίοι πληρώνουν”, αλλά “είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε”.

Θα πρέπει επομένως “να ασκήσουμε πίεση στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες, να τους πούμε ‘οφείλετε να πληρώσετε το μερίδιό σας’ “, υπογράμμισε.

Αλ Γκορ: Πρέπει να απομακρυνθούμε από την εποχή της αποικιοκρατίας των ορυκτών καυσίμων

Οι ηγέτες του κόσμου έχουν πρόβλημα αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ στην COP27 επικρίνοντας τις ανεπτυγμένες χώρες για την αναζήτηση πηγών φυσικού αερίου στην Αφρική.

«Ολοι εμείς έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας: Μιλάμε και αρχίζουμε να ενεργούμε, αλλά δεν κάνουμε αρκετά», δήλωσε ο Αλ Γκορ κατά την διάρκεια ομιλίας στην εναρκτήρια τελετή της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα.

«Πρέπει να δούμε την λεγόμενη κούρσα προς το φυσικό αέριο γι΄αυτό που είναι: μία κούρσα σε μια γέφυρα για το πουθενά, που αφήνει χώρες του κόσμου να αντιμετωπίζουν κλιματικό χάος και δισεκατομμύρια σε κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία, ιδίως εδώ στην Αφρική».

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από την εποχή της αποικιοκρατίας των ορυκτών καυσίμων».

Στο Σαρμ ελ Σέιχ η παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Περίπου 110 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να πάρουν τον λόγο σήμερα και αύριο στο Σαρμ ελ Σέιχ, την ώρα που αυξάνονται οι κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος: η εισβολή στην Ουκρανία, ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός και η απειλή ύφεσης, η ενεργειακή κρίση η οποία οδηγεί τον πλανήτη να στραφεί και πάλι στα ορυκτά καύσιμα, η επισιτιστική κρίση.

Όλες αυτές οι προκλήσεις κινδυνεύουν να φέρουν σε δεύτερη μοίρα την κλιματική αλλαγή, οι καταστροφικές επιπτώσεις της οποίας έγιναν έντονα αισθητές το 2022: καταστροφικές πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία.