Η Ουκρανία δηλώνει πως είναι αδύνατον να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, είναι αδύνατον να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Χθες (29/10), η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με αφορμή την επίθεση στο στόλο της στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ένα πλοίο φορτωμένο με 40 τόνους δημητριακών επρόκειτο να αποπλεύσει με προορισμό την Αιθιοπία όμως «λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου των σιτηρών από τη Ρωσία, οι εξαγωγές είναι αδύνατες».

Νωρίτερα, η Πολωνία ανέφερε ότι η ίδια και οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μεταφορά βασικών προϊόντων διατροφής. Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε στο Twitter ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία «είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της».

Πάντως και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Twitter, επισημαίνει πως η ΕΕ προέτρεψε τη Ρωσία ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά.