Ανακαλέστε την απόφασή σας για τα σιτηρά, αναφέρει ο Μπορέλ σε tweet για τη Ρωσία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Twitter, επισημαίνει πως η ΕΕ προέτρεψε τη Ρωσία ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Ο Μπορέλ αναφέρει πως «η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Καμία κίνηση πλοίου σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα

Το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC), που είναι αρμόδιο για  την επίβλεψη της διεθνούς συμφωνίας που υπεγράφη το καλοκαίρι, αναφέρει πως καμία κίνηση φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχει επικυρωθεί για τη σημερινή ημέρα.

«Δεν βρέθηκε κοινή συμφωνία στο JCC σε ό,τι αφορά τις κινήσεις εξόδου και εισόδου των φορτηγών πλοίων στις 30 Οκτωβρίου», αναφέρει το κέντρο.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.