Ρωσικό πλοίο έστειλε η Nord Stream για να επιθεωρήσει τις ζημιές στον αγωγό

Ένα εμπορικό πλοίο υπό ρωσική σημαία εστάλη από την κοινοπραξία Nord Stream, για να προχωρήσει σε νέα επιθεώρηση στον αγωγό που είχαν σημειωθεί εκρήξεις, έγινε γνωστό σήμερα από το σουηδικό Ναυτικό.

«Είναι ένα εμπορικό πλοίο υπό ρωσική σημαία, το οποίο ναύλωσε η εταιρία που κατέχει τον Nord Stream, για να προχωρήσει σε μια επιθεώρηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής επικοινωνίας του Ναυτικού Τζίμι Άνταμσον.

«Οι ιδιοκτήτες του Nord Stream 1 μάς ενημέρωσαν εδώ και εβδομάδες ότι ήθελαν να κάνουν τη δική τους επιθεώρηση των ζημιών στον αγωγό», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι καμιά άδεια των σουηδικών αρχών δεν χρειαζόταν για την επιθεώρηση στη σουηδική οικονομική ζώνη.

«Αφού πραγματοποίησαν τις εργασίες ελέγχου, οι ειδικοί θα είναι έτοιμοι σε 24 ώρες για να αρχίσουν τη μελέτη της περιοχής που υπέστη ζημιές, για την οποία θα χρειαστούν τρείς με πέντε ημέρες, σύμφωνα με τις τωρινές μας εκτιμήσεις», ενημέρωσε ο Nord Stream, σε χωριστή ανακοίνωση.

«Στο πλαίσιο της επιθεώρησης του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, ο Nord Stream AG, (φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1) συνεχίζει να αναμένει την απόφαση των αρχών για τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών για την εκτίμηση των ζημιών», πρόσθεσε η κοινοπραξία.

Παράλληλα, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις την περασμένη Τετάρτη (26/10),  ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε επιθεώρηση των αγωγών με δική τους πρωτοβουλία.