Τσαβούσογλου: «Δεν έχει σημασία ποιος είναι πίσω από την Ελλάδα αλλά ποιος είναι απέναντι»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολίασε το θέμα των βάσεων στην Ελλάδα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μερσίνα.

«Υπάρχουν κάποιες βάσεις στην Ελλάδα. Ρωτάμε και λένε “είναι εναντίον της Ρωσίας, για την παρουσία της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο” κ.λπ. Αλλά αυτό που λέμε και για την Ελλάδα, και για τον ελληνο-κυπριακό τομέα είναι ότι δεν έχει σημασία ποιος είναι από πίσω τους, ποιος είναι απέναντί τους, έχει σημασία. Άρα η Τουρκία είναι σημαντική εδώ, δεν έχει σημασία ποιος βρίσκεται πίσω από αυτούς», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Με αυτά που κάναμε στην Κύπρο εδώ και 20 χρόνια», είπε, «δεν αφήσαμε μόνους τους Τουρκοκύπριους, αν και ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουμε όσον αφορά την αναγνώριση».

Χαρακτήρισε έλλειψη ισορροπίας την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα απαντήσει με στρατιωτικές ενισχύσεις στα Κατεχόμενα.

«Παρά τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ πως είναι αμερόληπτοι, χάλασε το ζύγι των ΗΠΑ, δεν κρατούν ισορροπίες και αποφάσισαν την άρση του εμπάργκο όπλων στους ελληνοκυπρίους για ένα έτος», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφέρθηκε και σε διάλογο που, κατά τον ίδιο, είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. «Του είπα του Μπλίνκεν “γιατί το κάνατε αυτό;”. Μου είπε “διότι συνεργάστηκαν μαζί μας στο ζήτημα της υπόθεσης μαύρου χρήματος”», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Υποστήριξε μάλιστα ότι απάντησε στον Αμερικανό ομόλογό του: «Καλά ως αντάλλαγμα αυτού πας και δίνεις όπλα; Διότι αυτά τα όπλα είναι εναντίον των Τούρκων. Κι εμείς τι κάναμε, στείλαμε ενισχύσεις και θα στείλουμε κι άλλες».