Κομισιόν: Σταθερή η θέση μας να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο το συντομότερο δυνατό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τιμ ΜακΦι σε σχετική ενημέρωση την Παρασκευή, σχολιάζοντας τη συζήτηση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

«Δεν έχουμε να πούμε πολλά για τη συζήτηση των ηγετών Τουρκίας και Ρωσίας. Αυτό που είναι σαφές σχετικά με τη θέση μας για το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι πως επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε. Προσπαθούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό. Και οι υποδομές εδώ δεν έχουν καμία σχέση με αυτό», απάντησε στην ερώτηση, για την ερώτηση που αφορούσε τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τον Nord Stream στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την Τουρκία. Ο Ρώσος ηγέτης συζήτησε την ιδέα αυτή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα, οι οποίοι έδωσαν εντολή στα επιτελεία τους να επεξεργαστούν το θέμα λεπτομερώς και γρήγορα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε διπλωματική πηγή της Άγκυρας στο RIA Novosti.