«Στρατηγός Αρμαγεδδών»: Το προφίλ του Σεργκέι Σουροβίκιν που έσπειρε χθες τρόμο στην Ουκρανία

Με την επιλογή του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν -που έχει, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, τη φήμη «διεφθαρμένου και βάναυσου»- ως νέου διοικητή όλων των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε μήνυμα στους σκληροπυρηνικούς στη Μόσχα και φανέρωσε το σχέδιό του για σκληρές απαντήσεις στα μέτωπα.

Ο 55χρονος Σουροβίκιν ηγήθηκε της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στη Συρία το 2017, όπου κατηγορήθηκε ότι σχεδίασε έναν βομβαρδισμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης Χαλέπι. «Στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία ούτε ένα λεπτό δεν ξεχάσαμε ότι υπερασπιζόμαστε τη Ρωσία», δήλωσε ο στρατηγός παρουσία υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματικών σε τελετή στη Μόσχα προ πενταετίας.

O στρατηγός Σουροβίκιν αναφέρει στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την πορεία των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία στις 11 Δεκεμβρίου του 2017. Πίσω του διακρίνεται ο Μπασάρ αλ Άσαντ / Φωτογραφία αρχείου: Rossiya 24 TV Channel photo via AP)
Η «υπεράσπιση» της Ρωσίας από τον στρατηγό περιλάμβανε δεκάδες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις κατά υποδομών και στόχων αμάχων, σύμφωνα με έκθεση της Human Right Watch προ διετίας, που ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπό τον Σουροβίκιν έπληξαν στη Συρία «σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και αγορές – τα μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν».

Το πρωί της Δευτέρας, μόλις δύο μέρες μετά τον διορισμό του ως νέου ηγέτη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ο στρατηγός Σουροβίκιν επανέλαβε τις τακτικές που εφήρμοσε στη Συρία, με πυραυλικές επιθέσεις που σκόρπισαν τρόμο και θάνατο στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ άλλων κατά πεζογέφυρας, πάρκου με παιδική χαρά και μεγάλης διασταύρωσης δίπλα σε πανεπιστήμιο.

«Δεν με εκπλήσσουν αυτά που συνέβησαν στο Κίεβο. Ο Σουροβίκιν είναι εντελώς ανενδοίαστος όσον αφορά την αξία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε στον Guardian ένας Βρετανός πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Ρώσο στρατηγό, προσθέτοντας: «Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα καλυφθούν με ουκρανικό αίμα».

Η πορεία του «στρατηγού Αρμαγεδδώνα»

Το όνομα του Σουροβίκιν άρχισε να ακούγεται για πρώτη φορά στη διάρκεια του πραξικοπήματος Σοβιετικών σκληροπυρηνικών το 1991, όταν ηγήθηκε μιας μεραρχίας που πέρασε μέσα από τα οδοφράγματα δημοκρατικών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τις ζωές τους.

Η φήμη του νυν στρατηγού εξαπλώθηκε το 2004, όταν ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ένας συνταγματάρχης υπό τις διαταγές του αυτοκτόνησε μετά τη σφοδρή επίπληξη του Σουροβίκιν. Οι συνάδελφοί του έκτοτε τον αποκαλούν «στρατηγό Αρμαγεδδώνα» για τις σκληρές, ανορθόδοξες τακτικές που εφαρμόζει σε πολέμους.

O Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν έχει αποκτήσει τη φήμη διεφθαρμένου και βάναυσου αξιωματικού, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Pavel Golovkin
Η βασική πρόκληση για τον Σουροβίκιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς, θα είναι να δώσει λύσεις στα δομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ αντιμετωπίζουν την αντεπίθεση των Ουκρανών. Ένας πρώην σμηναγός που συνεργάστηκε με τον Σουροβίκιν μέχρι το 2020, είπε ότι ο νέος στρατηγός ήταν ένας από τους ελάχιστους στον στρατό που γνώριζαν από διοίκηση διαφόρων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

«Είναι πολύ βάναυσος αλλά και ικανός διοικητής. Αλλά δεν θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα, καθώς η Ρωσία πάσχει από έλλειψη όπλων και δυναμικού», είπε ο Γκλεμπ Ιρίσοφ, σημειώνοντας ότι και προηγούμενες καρατομήσεις και αντικαταστάσεις στρατηγών δεν κατάφεραν να αλλάξουν και πολλά για τις δυνάμεις του Πούτιν στην Ουκρανία.

Μήνυμα του Πούτιν στους σκληροπυρηνικούς

Ωστόσο, η επιλογή του στρατηγού Σουροβίκιν συνέβαλε στον μερικό κατευνασμό της οργής ορισμένων Ρώσων σκληροπυρηνικών, που έπνεαν μένεα για τις στρατιωτικές αποτυχίες στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Από την εποχή που διοικούσε τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία, ο Σουροβίκιν έχει αναπτύξει μια καλή σχέση συνεργασίας με τη διαβόητη οργάνωση μισθοφόρων Wagner Group, σύμφωνα με τον Ιρίσοφ, και ο διορισμός του έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους πιο «θορυβώδεις» επικριτές των αποτυχιών στην Ουκρανία, όπως ο ηγέτης της Τσετσενίας και πρόσφατα προβιβασθείς σε στρατηγό σύμμαχος του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, και ο επικεφαλής του Wagner Group Γεβγκένι Πριγκοζίν. «Τώρα είμαι κατά 100% ικανοποιημένος με την “επιχείρηση”», έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του Κιέβου κι άλλων ουκρανικών πόλεων.