Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη γέφυρα της Κριμαίας, τονίζουν οι ρωσικές αρχές

Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά και των τρένων, από και προς την Ρωσία μετά την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας, τονίζουν οι ρωσικές Αρχές.

Έστω και μετ’εμποδίων, διότι κάποια τμήματα έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές, τα οχήματα και οι συρμοί κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις, σε καμία περίπτωση όμως δεν παρατηρείται ο όγκος της κυκλοφορίας που καταγραφόταν πριν από την έκρηξη.

Από αργά το Σάββατο οι ρωσικές αρχές είχαν σπεύσει να ανακοινώσουν ότι η κυκλοφορία αυτοκινήτων και τρένων γίνεται κανονικά (αν και με αυστηρούς ελέγχους στις προσβάσεις για την γέφυρα) στα τμήματα που ήταν άθικτα.

Παρά ταύτα την Κυριακή ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Κριμαίας επισήμανε ότι τα τρένα κινούνται κανονικά, αλλά επιτρέπονται μόνο ελαφρά οχήματα. Τα λεωφορεία και τα φορτηγά θα διασχίζουν το στενό με φέρι μποτ.

Η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής σημαίνει ότι θεωρείται απίθανη μια δραματική επιδείνωση στον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων στα ρωσικά εδάφη.

Εν τω μεταξύ στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν μεγάλες ουρές οχημάτων που θέλουν να περάσουν από την Κριμαία στη Ρωσία,

Η έκρηξη αν μη τι άλλο ήταν ένα βαρύ συμβολικό πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε εγκαινιάσει το έργο το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πυροδότησε μάλιστα μηνύματα ενθουσιασμού από Ουκρανούς αξιωματούχους, ωστόσο, δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης. Η Ρωσία δεν κατηγόρησε άμεσα τη Ουκρανία.

Δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies που τραβήχτηκαν αμέσως μετά την έκρηξη αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη:

Krimaia1
Krimaia2

Ρώσοι δύτες θα εξέταζαν σήμερα τη ζημιά που υπέστησαν τμήματα της γέφυρας με μήκος 19 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να ενισχυθεί η ασφάλεια της γέφυρας καθώς και των υποδομών που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο την Κριμαία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σε διάταγμα που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, ο Πούτιν αναφέρει ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB θα αναλάβει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.

Παρά το ότι η Ρωσία δεν έχει κατηγορήσει άμεσα την Ουκρανία, στο εσωτερικό εκφράζεται κύμα οργής, με πολλούς κυβερνήτες αλλά και προπαγανδιστές του Πούτιν να ζητούν αντίποινα.

Ο κορυφαίος προπαγανδιστής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Σολοβιόφ ζητά μια βάναυση σταλινική απάντηση προκειμένου η Ουκρανία  «να βυθιστεί σε σκοτεινή περίοδο», αλλά και να ενωθούν όλοι οι Ρώσοι. Ο Σολοβιόφ μάλιστα ζήτησε την επιστροφή του SMERSH, του διαβόητου τμήματος αντικατασκοπείας επί Στάλιν, για να συντρίψει κάθε εσωτερική αντίθεση σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία.

Το τμήμα SMERSH, με σύνθημα το «Θάνατος στους κατασκόπους», συγκέντρωνε αντικατασκοπευτικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούσε ο Στάλιν κατά των αντιφρονούντων, στην προσπάθειά του να εξαφανίσει όσους προσπαθούσαν να ανατρέψουν το καθεστώς του. «Είναι ώρα να θυμηθούμε τη Σοβιετική στρατιωτική εκπαίδευση και να δράσουμε αποφασιστικά και δημιουργικά» είπε ο προπαγανδιστής.

«Η Ουκρανία πρέπει να βυθιστεί σε σκοτεινή εποχή. Γέφυρες, φράγματα, σιδηρόδρομοι, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και άλλες εγκαταστάσεις υποδομής θα πρέπει να καταστραφούν σε ολόκληρη τη χώρα» τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να μπει σε πολεμικό κλίμα, που θα επιτευχθεί μέσω της επιστροφής του σταλινικού τμήματος αντικατασκοπείας.

«Επιθυμία για εκδίκηση»

Την ίδια ώρα, Ρώσοι κυβερνήτες μίλησαν για τη δικιά τους επιθυμία για εκδίκηση, μετά την έκρηξη στη γέφυρα στην Κριμαία. Την ίδια ώρα, δύτες πραγματοποιούν επιθεώρηση στη γέφυρα για να εντοπίσουν περισσότερα στοιχεία για το ποιος κρύβεται πίσω από το χτύπημα, αλλά και να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς.

Αίσθηση προκάλεσε η ανοιχτή απειλή του αναπληρωτή κυβερνήτη της Σταυρούπολης, Βαλέρι Τσερνιτσόφ. «Ουκρανοί, εγκαταλείψτε τις πόλεις σας, ειδικά της μεγάλες. Μια μεγάλη έκπληξη σας περιμένει. Οι πύραυλοι Sarmat είναι έτοιμοι να χτυπήσουν τις ουκρανικές πόλεις», είπε σε βίντεο που είχε στο twitter.