Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, λέει ο ΙΑΕΑ

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, επεσήμανε σήμερα σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, πως δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος», μετά την απομάκρυνση του διευθυντή του από τους Ρώσους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Γερεβάν της Αρμενίας ο Γκρόσι είπε πως «δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά την εκδίωξη, την Δευτέρα, του διευθυντή του Ιχόρ Μουράσοφ. Ο Μουράσοφ είχε συλληφθεί και κρατήθηκε επί δύο ημέρες από τους Ρώσους. «Το σημαντικότερο για τον Μουράσοφ είναι ότι αφέθηκε ελεύθερος (…) και είναι ξανά με την οικογένειά του», σχολίασε ο Γκρόσι.

Το ποιος θα αναλάβει επικεφαλής δεν είναι ακόμη γνωστό με τον ΙΑΕΑ να αναφέρει ότι ακόμη «δεν είναι σαφές». Ο Μουράσοφ αφέθηκε ελεύθερος σε μια περιοχή που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, έπειτα από τη σύλληψή του από μια «ρωσική περίπολο» ενώ κατευθυνόταν από τον πυρηνικό σταθμό στην πόλη Ενερχοντάρ.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια από τον περασμένο Μάρτιο ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις και βρίσκεται αρκετά κοντά στη γραμμή του μετώπου, ανάμεσα σε κατεχόμενα εδάφη από τη Ρωσία και εδάφη που ελέγχει το Κίεβο. Παράλληλα, εδώ και μήνες οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Τέλος, ο Γκρόσι πρόκειται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συζητήσει σχετικά για την πυρηνική ασφάλεια.