«Παγκόσμια ύφεση» καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «πολυάριθμες κρίσεις» προέβλεψε σήμερα η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός ανέμενε προηγουμένως μια «ανάκαμψη μετά την πανδημία».
«Αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που μοιάζει με ύφεση που πλησιάζει», δήλωσε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, πριν διευκρινίσει από το βήμα του ετήσιου φόρουμ του ΠΟΕ στη Γενεύη, ότι πρόκειται για «παγκόσμια ύφεση».
«Πιστεύω ότι προς τα εκεί οδηγούμαστε. Αλλά παράλληλα, οφείλουμε να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε την ανάκαμψη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη», δήλωσε η ίδια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο η Οκόντζο-Ιουεάλα υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», με τον κόσμο να βρίσκεται αντιμέτωπος με «πολυάριθμες κρίσεις». Ανασφάλεια, κλιματικά σοκ, αύξηση των τιμών των τροφίμων, τόσα «ταυτόχρονα εξωγενή σοκ» που καθιστούν εύθραυστο τον κόσμο, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΠΟΕ.
Αλλά «πρέπει να σκεφθούμε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε για να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη», δήλωσε η ίδια.
Βραχυπρόθεσμα, η πρώτη ανησυχία της είναι να γνωρίζουμε «πώς να εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια» στον κόσμο, εξήγησε η ίδια, δηλώνοντας επίσης ανήσυχη για τα θέματα πρόσβασης στην ενέργεια.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε χθες προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη την επόμενη χρονιά λόγω των επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία που διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο και της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.
Σχολιάζοντας την αύξηση των επιτοκίων, η Οκόντζο-Ιουεάλα δήλωσε ότι οι «κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πραγματικά άλλη επιλογή» από το να τα αυξήσουν λόγω του πληθωρισμού. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι αυξήσεις αυτές έχουν «αρκετά σοβαρές» επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες που θα δουν να επιβαρύνεται η εξυπηρέτηση χρέους τους.
Η ίδια δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως αναμένει ότι οι προβλέψεις για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω από το 3% που είναι η σημερινή εκτίμηση για το 2022, επικαλούμενη τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και την επισιτιστική και την ενεργειακή κρίση.
«Είμαστε στη διαδικασία της αναθεώρησης των προβλέψεών μας αλλά δεν φαίνεται ιδιαίτερα υποσχόμενο. Όλοι οι δείκτες καταδεικνύουν σε αριθμούς προς τα κάτω», δήλωσε η γενική διευθύντρια Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε συνέντευξη στο Reuters. «Σε γενικές γραμμές οι προοπτικές φαίνονται απαισιόδοξες», δήλωσε, χωρίς να δίνει συγκεκριμένες εκτιμήσεις.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναθεώρησε ήδη προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου φέτος στο 3% από το 4,7% τον Απρίλιο. Προέβλεψε αύξηση 3,4% το 2023.