Η επόμενη φάση του ενεργειακού πολέμου της Μόσχας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν παράγοντα που κανένας πολιτικός δεν μπορεί να ελέγξει, τον καιρό, αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico.
Σύμφωνα με την ανάλυση, ο καιρός ενδέχεται να είναι τελικά το πιο ισχυρό όπλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ευρώπης.
Η Ευρώπη, με την έλευση του χειμώνα, θα αντιμετωπίσει τα αποθέματα φυσικού αερίου και το ζήτημα της αποφασιστικότητας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής.
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδείξει την ικανότητά του να προκαλεί όλεθρο στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας, μέσω ενός συνδυασμού απειλών και περικοπών στις προμήθειες», αναφέρει η ανάλυση. Κάτι τέτοιο πλήττει τις βιομηχανίες που είναι διψασμένες για ενέργεια και οδηγεί σε δαπανηρές κρατικές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις, που καλούνται να βοηθήσουν τους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, η εξουσία του Πούτιν να επηρεάσει τις τιμές φαίνεται ότι έχει μειωθεί, καθώς οι αγορές αποσιωπούν τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.
Πότε οι Ευρωπαίοι θα πουν ότι κέρδισαν
Ωστόσο, η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει καθώς οι θερμοκρασίες θα ξεκινήσουν να πέφτουν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι με σύμμαχο τον καιρό, υπάρχει η ευκαιρία να περάσει άνετα ο χειμόνας. Ωστόσο, ένας πολύ κρύος χειμώνας ενδέχεται να προκαλέσει εκρηκτική πολιτική αναταραχή στο κόστος ζωής και στην υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία, ειδικά αν οι Ευρωπαίοι υποστούν τα προβλήματα του μπλακ άουτ και της παύσης λειτουργίας τωνεργοστασίων. Αντίθετα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένας ήπιος χειμώνας θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους ηγέτες να πουν ότι αντιμετώπισαν την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τον Πούτιν και κέρδισαν.
Σπάνια τόσο πολλά εξαρτώνται από την πρόβλεψη του καιρού, σχολιάζει το άρθρο, αν και είναι νωρίς να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων, Κάρλο Μπουοντέμπο, δήλωσε ότι οι αγορές ενέργειας έχουν ιστορικά δώσει μεγάλη προσοχή στις χειμερινές προβλέψεις που βγαίνουν τον Νοέμβριο.
Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου σταθεροποιούνται, ενώ οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν επεξεργάζονται μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και την χρήση της ενέργειας. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναμένει ότι οι τιμές θα πέσουν κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους πρώτους τρεις μήνες του 2023, έναντι των 346 ευρώ τον Αύγουστο.
Τα σενάρια για τον ήπιο και τον βαρύ χειμώνα
Μέχρι στιγμής, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι προετοιμασίες θα αποτρέψουν το εφιαλτικό σενάριο των κυλιόμενων μπλακ άουτ.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ είναι ήδη γεμάτες κατά 86% γεμάτες, πολύ πριν από τον στόχο για 80% ως τον Νοέμβριο. Ευρωπαίος διπλωμάτης εκτιμά ότι κι αν οΠούτιν διακόψει το υπόλοιπο 9% του φυσικού αερίου της ΕΕ που προέρχεται από τη Ρωσία, έναντι 40% , η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος.
Πάντως, σχολιάζει το Politico, ο καιρός εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο. Εάν ο φετινός χειμώνας είναι σύμφωνος με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίες, η εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie προβλέπει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να τα καταφέρει με λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της αποθηκευτικής ικανότητας που της απομένει. Αν η Ρωσία διακόψει όλες τις προμήθειες, η ΕΕ θα πρέπει να υπολογίζει ότι στην αποθήκευση θα της απομείνει περίπου το 15% του φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του χειμώνα.
Ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση για το 2023
Για το 2023, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι πολύ πιο δύσκολη για την ΕΕ από ό,τι το 2022. Ως εκ τούτου, οι τιμές ενδέχεται να οδηγηθούν και πάλι σε άνοδο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Goldman Sachs, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με φέτος, η Ευρώπη θα βρίσκεται σε ένα σημείο εκκίνησης από το σχεδόν μηδενικό ρωσικό αέριο.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η Ευρώπη ξεπεράσει αλώβητη τον φετινό χειμώνα, μπορεί να αντιμετωπίσει επιπλέον έναν χρόνο ενεργειακής ανησυχίας.
«Το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η ΕΕ να επιστρέψει σε ασφαλή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023 θα εξαρτηθεί εν μέρει και από το πόσο φυσικό αέριο θα έχει απομείνει από τον χειμώνα. Και αυτό, όπως και τόσα άλλα αυτή τη στιγμή, εξαρτάται από τον καιρό», καταλήγει το Politico.