Σημάδια βίαιου θανάτου παρουσιάζουν οι σωροί στον ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ - Καταδίκασε ο Μπορέλ

Οι ουκρανικές Αρχές αναφέρουν πως στον ομαδικό τάφο της πόλης Ιζιούμ, το 99% των σορών παρουσιάζουν σημάδια βίαιου θανάτου.

Ο τοπικός κυβερνήτης Ολεγκ Σινεγκούμποφ δήλωσε πως «το 99% των εκταφέντων σορών στο Ιζιούμ, η οποία βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή και ανακατελήφθη πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις, παρουσιάζουν ”σημάδια βίαιου θανάτου”». Περίπου 450 σοροί πολιτών φέρουν σημάδια βίαιου θανάτου και βασανιστηρίων, στην τοποθεσία που ανακαλύφθηκε ο ομαδικός τάφος από τις ουκρανικές αρχές.

Όπως αναφέρουν οι Αρχές της Ουκρανίας, όλοι οι σοροί θα σταλθούν για νεκροψία ώστε να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε πως οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «σοκαρισμένος» και καταδίκασε τις «φρικαλεότητες» έπειτα από την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων σε ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ της Ουκρανίας.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αφήσει μία γραμμή αίματος και ολέθρου. Η Ρωσία, οι πολιτικοί της ηγέτες και όλα τα ενεχόμενα στις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου πρόσωπα στην Ουκρανία πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέρει μεταξύ άλλων.