Έφτασε στο Λονδίνο η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ - Μεταφέρθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ

Στο Λονδίνο προσγειώθηκε, λίγα λεπτά πριν από τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), το αεροσκάφος που μετέφερε τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Πέντε λεπτά μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος), το μακρύ ταξίδι της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ για τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, έφτασε στο τέλος του.

Οι πύλες του παλατιού άνοιξαν, για να υποδεχτούν τη νεκροφόρα που μετέφερε το φέρετρο με τη σορό της 96χρονης μονάρχη, της μακροβιότερης που γνώρισε η Βρετανία.

coffin_night_1

Το φέρετρο της βασίλισσας έγινε δεκτό από πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το βροχερό απόγευμα της Τρίτης, στο Λονδίνο. Tο φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας ξεκίνησε το ταξίδι του από τον καθεδρικό ναό του Εδιμβούργου.

Στις 20:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση με πτήση της RAF, από το αεροδρόμιο της σκωτσέζικης πόλης, με τελικό προορισμό το Λονδίνο και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Νόρθχολντ. Εκεί, μεταξύ άλλων, το υποδέχτηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Τα μέλη της Φρουράς της Τιμής συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο RAF Northolt πριν από την άφιξη του φέρετρου της βασίλισσας από το Εδιμβούργο.

Η Φρουρά αποτελείται από τρεις αξιωματικούς και 96 υπαξιωματικούς και πυροβολητές του The Queen’s Color Squadron, οι οποίοι θα μεταφέρουν το φέρετρο στην επίσημη νεκροφόρα, η οποία θα οδηγήσει τη σορό στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Στις 21:10, η νεκροφόρα ξεκίνησε τη σύντομη διαδρομή της για το Μπάκιγχαμ. Ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα, περιμένουν το φέρετρο στο Παλάτι. Παρόντες και ο πρίγκιπας με την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Ουίλιαμ και Κέιτ.

Το φέρετρο της βασίλισσας θα βρίσκεται στο Bow Room του Μπάκιγχαμ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το απόγευμα της Τετάρτης θα εκτεθεί στο Ουέστμινστερ, όπου το κοινό θα μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής από τις 19:00 (ώρα Ελλάδος) έως τις 20:30 (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας.

Πλήθος κόσμου στους δρόμους του Λονδίνου

Στο Λονδίνο έχουν κατασκηνώσει εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί για το λαϊκό προσκύνημα στη μακροβιότερη μονάρχη της βρετανικής ιστορίας.

Οι διοργανωτές λένε ότι η αναμονή για να δει κάποιος το βασιλικό φέρετρο μπορεί να φτάσει και τις 35 ώρες και έχουν δώσει σαφείς οδηγίες για το τι θα πρέπει να φορούν και να έχουν μαζί τους, ώστε να περάσουν από τα σημεία ελέγχου.

Οι αρχές υπολογίζουν πως πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα βρίσκονται στους δρόμους του Λονδίνου την ημέρα της κηδείας, κατά μήκος της διαδρομής όπου θα περάσει η νεκρική πομπή – προσέλευση κόσμου παρόμοια με την πρωτοφανή από άποψη κόσμου κηδεία της Νταϊάνα.

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το Ουέστμινστερ Χολ, όπου θα εκτίθεται η σορός της βασίλισσας, έχει χωρητικότητα περίπου 350.000 ατόμων γι΄αυτό και είναι πολύ πιθανό να «κοπεί» η ουρά, πριν προλάβουν να μπουν όλοι.