Νέα Υόρκη: Επίθεση με μαχαίρι στον Σαλμάν Ρουσντί, από φανατικούς ισλαμιστές

Επίθεση δέχτηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί φετφά από φανατικούς ισλαμιστές, γιατί το έργο του θεωρείται ότι βλασφημεί την ισλαμική θρησκεία.

Ο Ρουσντί θα μιλούσε την Παρασκευή σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Τσοτόκουα, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια από το Μπάφαλο, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το Associated Press αναφέρει ότι ο δράστης της επίθεσης όρμησε στη σκηνή την ώρα που παρουσίαζαν του Ρουσντί και τον μαχαίρωσε.

Ο συγγραφέας έπεσε στο έδαφος και ο δράστης ακινητοποιήθηκε, ενώ αργότερα συνελήφθη.

Μαρτυρίες και οπτικό υλικό δείχνουν ότι ο συγγραφέας μεταφέρεται με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, με τραύματα από μαχαίρι. Η κατάσταση της υγείας του δεν είναι ακόμα γνωστή.

 

Ο 75χρονος Ρουσντί, που έχει γεννηθεί στην Ινδία, εδώ και δεκαετίες συνεχώς δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» είναι απαγορευμένο στο Ιράν από το 1988. Έναν χρόνο αργότερα ο αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε τον φετφά που καλούσε στον θάνατο του Ρουσντί. Είχε επίσης επικηρυχθεί για περίπου 3 εκατ. δολάρια.

Έκτοτε, όπως σημειώνει το Associated Press, η κυβέρνηση του Ιράν έχει λάβει τις αποστάσεις της από το διάταγμα, αν και τα αισθήματα κατά του συγγραφέα παραμένουν εχθρικά.