Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία - «μπλόκο» στην πώληση F-16 στην Τουρκία 

Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η διακομματική τροπολογία, βάσει της οποίας απαγορεύεται η πώληση F-16 αλλά και ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμισή των ήδη διαθέσιμων, στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από την Ουάσιγκτον, πρόκειται για εξέλιξη που χαρακτηρίζεται εξαιρετικής σημασίας καθώς ενισχύει τις πιθανότητες να γίνει νόμος των ΗΠΑ στο τέλος του χρόνου ως τμήμα του αμυντικού προϋπολογισμού, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πολύπλοκη κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται έως την υιοθέτηση του εν λόγω προϋπολογισμού.

Οι περιορισμοί, που περιλαμβάνονται στην τροπολογία, μπορούν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να αρθούν μόνο αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας που απαιτούν την συγκεκριμένη πώληση. Επίσης, θα πρέπει να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε από τον βουλευτή Κρις Πάππας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί ανάλογη τροπολογία και στην Γερουσία αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνει νόμος των ΗΠΑ, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία, που τώρα θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει τα εξής:

Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου πιστοποίηση ότι:

Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Προ ημερών ελληνικές και εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ, με κοινή επιστολή που στάλθηκε στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) ζητούν από τους Αμερικανούς νομοθέτες να στηρίξουν την τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία βάζει φρένο στην πώληση αλλά και στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που ήδη διαθέτει η Τουρκία.

Η Επιστολή του HALC και της AJC στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων:

«Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επιπροσθέτως, η Τουρκία διεξάγει προκλητικές και επικίνδυνες ναυτικές ασκήσεις, ενίοτε με αληθινά πυρά, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και γύρω από κατοικημένα νησιά.

Παρά την επιθετικότητα της Τουρκίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφραστεί υπέρ της εξέτασης του τουρκικού αιτήματος για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και τον εκσυγχρονισμό 80 κιτ για τον υπάρχοντα τεράστιο στόλο των πολεμικών αεροσκαφών της.

Η αναβάθμιση και η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα υπονόμευε τον αμερικανικό νόμο, τις αμερικανικές αξίες και τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Τουρκία ήδη χρησιμοποιεί τον στόλο των αμερικανικών F-16 που διαθέτει για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μεγάλος αριθμός αναλυτών έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 με τους S-400.

Η τροπολογία του Κρις Πάπας απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πουλήσουν κιτ εκσυγχρονισμού και νέα F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας – ειδικά μέσω εδαφικών υπερπτήσεων ή παραβάσεων του FIR Αθηνών. Ελπίζουμε ότι θα στηρίξετε αυτή τη σημαντική τροπολογία».