Νέα κρίση για την κυβέρνηση Τζόνσον - Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν αργά το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, και ο υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, δημιουργώντας μια νέα σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζάβιντ από την πλευρά του δήλωσε πως ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί βουλευτές και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον.

«Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας – και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης», είπε ο Τζάβιντ σε επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Στην επιστολή του ο Ρίσι Σουνάκ αναφέρει ότι «το κοινό περιμένει δικαίως η κυβέρνηση να συμπεριφερθεί σωστά, αρμοδίως και σοβαρά». Και προσθέτει: «Πιστεύω ότι γι’ αυτά τα πρότυπα αξίζει να παλέψουμε και γι’ αυτό παραιτούμαι».

Ο Σουνάκ λέει ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Πιστεύω δημόσια ότι το κοινό είναι έτοιμο να ακούσει αυτήν την αλήθεια. Οι λαοί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ενώ υπάρχει δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον, δεν είναι εύκολο».

«Κατά την προετοιμασία για την προτεινόμενη κοινή μας ομιλία για την οικονομία την επόμενη εβδομάδα, μου έγινε σαφές ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές. Λυπάμαι που αποχωρώ από την κυβέρνηση, αλλά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», προσθέτει.