Τουρκία: Μειώνει τους τόνους για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία επιδίδεται σε ένα ανατολίτικο παζάρι ενόψει της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη θέτοντας στο τραπέζι όσα θέματα μπορεί – Συνεχίζει τη σκληρή ρητορική κατά της Ελλάδας ο Ερντογάν

Η ενδεχόμενη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Επιμένοντας στη σκηλή ρητορική μιλώντας για την Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε χθες το θέμα των γεωτρήσεων σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. «Με τα τέσσερα γεωτρύπανα και τα δύο σεισμογραφικά της η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο δίχως καμία διακοπή» διεμήνυσε, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δε δίστασε και δε θα διστάσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως, η Άγκυρα φαίνεται να αλλάζει στάση απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία, καθώς όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και επιβεβαίωσε και η Σουηδή πρωθυπουργός υπάρχει συμφωνία σε κάποια σημεία, ενώ σήμερα θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων.

Η Τουρκία επιδίδεται σε ένα ανατολίτικο παζάρι θέτοντας στο τραπέζι όσα θέματα μπορεί, όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις, η έκδοση μελών τέτοιων οργανώσεων, αλλά και η άρση του εμπάργκο όπλων, ώστε φεύγοντας από τη διαπραγμάτευση να της μείνει κάτι.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, οι σημερινές διαβουλεύσεις με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και ενδεχόμενη συμφωνία θα ανοίξουν τον δρόμο για μια συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ αν συμβεί αυτό η Τουρκία αναμένεται να «χαλαρώσει» συνολικότερα τη στάση της στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.