Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η Ελληνίδα υφυπουργός του Μακρόν καταγγέλεται για δυο βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Κατηγορείται για ιατρικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ή πρωκτικής διείσδυσης, χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως συγκατάθεση των ασθενών – Πρώην ασθενής της που δεν έχει υποβάλει μήνυση είπε ότι βίωσε «σεξουαλική επίθεση»
Το θέμα αποκάλυψε χθες το γαλλικό περιοδικό «Marianne,» σύμφωνα με το οποίο, σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία του Παρισιού. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό, έχουν υποβληθεί δύο καταγγελίες για βιασμό σε βάρος της 46χρονης Χρυσούλας Ζαχαροπούλου.
Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFMTV, τον τελευταίο μήνα κατατέθηκαν δύο μηνύσεις σε βάρος της από δύο γυναίκες, για «διείσδυση χωρίς συναίνεση», στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου με τις γυναίκες να ισχυρίζονται ότι ένιωσαν πως υπέστησαν βιασμό.
Η πρώτη καταγγελία σε βάρος της Ζαχαροπούλου έγινε στις 25 Μαΐου ενώ η εισαγγελία του Παρισίου ανέφερε στο περιοδικό «Marianne» ότι ξεκίνησε μια έρευνα δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από την εισαγγελία, η δεύτερη μήνυση υποβλήθηκε στις 16 Ιουνίου, ενώ και τα δύο περιστατικά φέρονται να έγιναν «σε ιατρικό περιβάλλον» το 2016 σε βάρος ενήλικης γυναίκας.
Η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός του Μακρόν κατηγορείται ότι πραγματοποίησε ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ή πρωκτικής διείσδυσης, χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως τη συγκατάθεση των ασθενών της, όπως σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος.
Τι καταγγέλλει πρώην ασθενής της
Στο μεταξύ, μία πρώην ασθενής της γυναικολόγου, με το ψευδώνυμο «Jade», μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνοντας ότι είχε επισκεφθεί την κυρία Ζαχαροπούλου με αφορμή το πρόβλημα της ενδομητρίωσης που αντιμετώπιζε.
Η «Jade», που σήμερα είναι 26 ετών και ζει στην περιοχή του Παρισιού, είχε ραντεβού με την γιατρό στο ιατρείο της το 2016, μόνο που η εξέταση έγινε παρουσία ενός ασκούμενου γιατρού.
Σύμφωνα με τα όσα αφηγείται η 26χρονη Γαλλίδα, η γυναικολόγος «ανάγκασε τον ασκούμενο γιατρό να την εξετάσει».
«Εκείνη ένιωθε ότι δεν αισθανόμουν καθόλου άνετα, ούτε εκείνος, το σώμα μου ήταν κλειστό, μπλοκαρισμένο, το ένιωθε», όπως η αναφέρει η «Jade». «Τότε ήρθε η σειρά της. Μου είπε, χρησιμοποιώντας γνωστούς όρους: “Θα πρέπει να ανοίξεις. Εγώ, δεν είμαι αυτός”. Προσπαθούσε, προσπαθούσε, δεν ήταν καθόλου χαρούμενη. Εγώ ήμουν πολύ νευρική και μπλοκαρισμένη», πρόσθεσε.
Η νεαρή γυναίκα είπε ότι δεν θυμάται αν η γυναικολόγος είχε λάβει τη συγκατάθεσή της πριν την εξετάσει. Υποστηρίζει πάντως ότι βίωσε αυτό το γεγονός «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση», αν και μέχρι τώρα δεν έχει υποβάλει καταγγελία σε βάρος της.
Σε γαλλικό δίκτυο μίλησαν οι δύο μηνύτριες
Οι δύο μηνύτριες μίλησαν χθες για την τραυματική εμπειρία τους σε εκπομπή του γαλλικού δικτύου «TMC».
Η πρώτη υποστήριξε ότι αρνήθηκε την εξέταση του ορθού, κατά τη διάρκεια μιας γνωμάτευσης τον Ιανουάριο του 2016, πράξη την οποία, ωστόσο, της επέβαλε η Ζαχαροπούλου.
«Της λέω όχι. Βλέπω ότι δεν με ακούει και φοράει το ιατρικό γάντι της. Άρχισα να κλαίω. Δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να ανασάνω, ένιωθα αποκομμένη απ’ όλα. Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα και εκείνη μου είπε: “Όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού”».
Η δεύτερη μηνύτρια επισκέφθηκε τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για πρόβλημα ενδομητρίωσης και περιγράφει την εμπειρία της τον Ιούνιο του 2016. Θυμάται ότι υποβλήθηκε σε «κολπική εξέταση χωρίς να της πει τίποτε η γυναικολόγος, αιφνιδιαστικά, κάτι που μου προκάλεσε έντονη δυσφορία και ξέσπασα αμέσως σε κλάματα».
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε και σε πρωκτική εξέταση «και πάλι χωρίς συναίνεση», κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα «γιατί είναι μια ωμή, βίαιη, πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ήμουν τρομαγμένη». Η ίδια είπε στην εκπομπή ότι βιώνει μετατραυματικό σοκ «που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμη και σήμερα».
Η πρόκληση για τη γαλλική Δικαιοσύνη είναι κατά πόσον μπορούν να χαρακτηριστούν ως ποινικά αδικήματα οι ιατρικές αυτές πράξεις χωρίς τη συγκατάθεση των ασθενών.
Από την πλευρά της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο ωστόσο, η δικηγόρος της δήλωσε στην εκπομπή «Quotidien» ότι η υφυπουργός δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για τις ασθενείς της.
Ευρωβουλευτής από το 2019, υφυπουργός από τις 20 Μαΐου
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου εντάχθηκε στην κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν στις 20 Μαΐου. Η ίδια ήταν βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 2 Ιουλίου του 2019, θέση την οποία άφησε για να μπει στην κυβέρνηση.
Έδωσε σκληρό αγώνα για να αναγνωριστεί η ενδομητρίωση ως βασική πάθηση, με ειδική αναφορά που υπέβαλε προς τον Γάλλο πρόεδρο στις 11 Ιανουαρίου του 2022.
Είχε τιμηθεί και από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας», για την προσφορά της σε ιατρικά θέματα και κυρίως στο ζήτημα της ενδομητρίωσης. Σπούδασε στην Ιταλία και για χρόνια υπήρξε εργαζόμενη σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Παρισιού.
Η ευρωπαϊκή της πορεία
Τον Νοέμβριο του 2021, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε επικύρωσε την πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ και διόρισε τη Ζαχαροπούλου ως το κεντρικό πρόσωπο για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των ευρωπαικών κρατών- μελών και την επιτάχυνση των προσπαθειών για την κοινή χρήση των δόσεων εμβολίων COVID-19, ειδικά στην Αφρική.
Τον Δεκέμβριο, συνόδευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε-Ντριάν, σε επίσημα ταξίδια στη Σενεγάλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι η δεύτερη υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης που καταγγέλλεται για βιασμό. Προηγήθηκε ο Νταμιέν Αμπάντ, υπουργός Αλληλεγγύης και Ατόμων με Αναπηρία που κατηγορήθηκε αμέσως μετά την υπουργοποίησή του ότι έχει βιάσει δύο γυναίκες τα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011.
Ο ίδιος διέψευσε τις κατηγορίες αυτές, επικαλούμενος ότι πάσχει από σπάνια ασθένεια, η οποία τον καθιστά σωματικά μη ικανό για να διαπράξει τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται.
Με καταγωγή από την Κόρινθο και σπουδές στην Ιταλία
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, διακεκριμένη γυναικολόγος με καταγωγή από την Κόρινθο, έχει σπουδάσει στην Ιταλία και για χρόνια υπήρξε εργαζόμενη σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Παρισιού.
«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, έζησα στη συνέχεια στην Ιταλία για 14 χρόνια, και εδώ και 12 χρόνια ζω και εργάζομαι στη Γαλλία, είμαι παντρεμένη με Γάλλο. Είμαι παιδί της Ευρώπης», έχει δηλώσει το 2019 σε η συνέντευξή της.
«Γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης, ξέρω τι μου έδωσε η Ευρώπη, πόσα οφείλω στην Ευρώπη και αυτήν τη στιγμή είναι δική μου υποχρέωση να βγω μπροστά και να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είναι μεγάλη τύχη να ζούμε σε αυτή την περιοχή του κόσμου που υπάρχει δημοκρατία, που υπάρχει ειρήνη».