Μειωμένη η συμμετοχή στον β' γύρο των γαλλικών εκλογών - Στις 21:00 η πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων

Για τέταρτη φορά σε δέκα εβδομάδες κλήθηκαν να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες οι Γάλλοι, αυτή τη φορά για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους,  με τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο να είναι μειωμένη.

Στο 38,11% ανήλθε η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία μέχρι τις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδος). Το εν λόγω ποσοστό είναι ελαφρώς μειωμένο εν συγκρίσει με την προηγούμενη Κυριακή, που την ίδια ώρα ανήλθε σε 39,42%. Πριν από πέντε χρόνια βέβαια (βουλευτικές εκλογές 2017) μόνο το 35,33% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους είχε ψηφίσει στο τέλος του απογεύματος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.

Σημειώνεται ότι στα περισσότερα εκλογικά τμήματα και συγκεκριμένα στο 70%, οι κάλπες θα κλείσουν στις 16.00, ώρα Γαλλίας, στο 10%των τμημάτων θα κλείσουν στις 19.00 και στο υπόλοιπο 20% των τμημάτων, δηλαδή αυτών που είναι μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν στις 20.00. Τα μέσα ενημέρωσης θα μεταδώσουν αμέσως μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών του κάθε κόμματος.

Οι εκτιμήσεις αυτές συνήθως είναι αξιόπιστες στο βαθμό που βασίζονται όχι σε έρευνες ψήφου, αλλά σε καταμετρημένα ψηφοδέλτια. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00 και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 το μεσημέρι, η συμμετοχή ανήλθε στο 18,99%, ελαφρώς αυξημένη εν συγκρίσει με αυτή του πρώτου γύρου. Την προηγούμενη Κυριακή η συμμετοχή ήταν 18,43% την ίδια ώρα το μεσημέρι. Συγκριτικά, πριν από πέντε χρόνια, το 17,75% των ψηφοφόρων είχε προσέλθει μέχρι το μεσημέρι για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Υπεροχή Μελανσόν δείχνουν τα αποτελέσματα των υπερπόντιων διαμερισμάτων

Μια πρώτη, έστω ιδιότυπη, γεύση εκλογικών αποτελεσμάτων έφθασε στη Γαλλία με την προέλευση των αποτελεσμάτων των υπερπόντιων διαμερισμάτων της -όπου οι κάλπες έχουν ήδη κλείσει- και ειδικότερα τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα και τη Γουιάνα.

Πρόκειται για διαμερίσματα με έντονες ιδιομορφίες και τοπικούς εκλογικούς συνδυασμούς, που σε γενικές γραμμές κλίνουν προς τα αριστερά, αφού στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έφεραν πρώτο τον Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος στο σύνολο της Γαλλίας ήλθε τρίτος.

Βέβαια, η παράταξη υπό τον Μελανσόν εμφανίζεται να επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της εκλέγοντας τους οκτώ εκ των εννέα υποψηφίων της.

Η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν χάνει τρεις έδρες με πλέον εμβληματική αυτή της Γουαδελούπης όπου η υφυπουργός Ζιουστίν Μπενίν απέτυχε να εκλεγεί και συνεπώς θα πρέπει τώρα να παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Μακρόν.

Σύμφωνα πάντως με τους περισσότερους αναλυτές των μέσων ενημέρωσης, αυτά τα αποτελέσματα δεν προσφέρονται για την εξαγωγή ευρύτερων πολιτικών συμπερασμάτων, αφού αφορούν γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γαλλία και κοινωνίες με έντονα τα τοπικά χαρακτηριστικά.