Νέο επεισόδιο με Σοϊλού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Η απάντηση Ελλήνων βουλευτών

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Eλλήνων βουλευτών και, αυτή τη φορά, του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έλαβε χώρα στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ που συνεχίζεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα, ο υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού πήρε την σκυτάλη από τον Χολουσί Ακάρ στις επιθέσεις κατά της Ελλάδας. Κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ ο κ. Σοϊλού κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα για συστηματικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες και στην Frontex, ζητώντας να καταργηθεί. Παράλληλα, επανέλαβε τις αιτιάσεις Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα βοηθά το PKK και πως υποθάλπει τρομοκράτες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, λέγοντας: «δυστυχώς, το λάθος της Δύσης στο μεταναστευτικό ζήτημα είναι ότι η Ευρώπη το θεωρεί συνοριακό ζήτημα. Το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι ζήτημα συνοριακό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα συνοριακό μεταξύ Τουρκίας και Συρίας».

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού συνέχισε ως εξής: «Είμαστε υπεύθυνοι για την περίοδο μετά από εμάς και την περίοδο πριν από εμάς. Εάν απλά τα παρακολουθούμε και περιμένουμε κάποιον να τα διορθώσει, 14 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν, όπως στη Συρία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη από το Αφγανιστάν πεθαίνουν από τις κακουχίες».

Όπως και χθες, πήρε ηχηρή απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές. Στη συνεδρίαση μίλησαν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός, ο Μανούσος Βολουδάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Οι Έλληνες βουλευτές ξεκαθάρισαν ότι δεν γίνονται pushbacks στο Αιγαίο – μάλιστα ο Μανούσος Βολουδάκης είπε ότι αυτές τις καταγγελίες τις έχει εξετάσει η Ε.Ε χωρίς να αποδειχτεί το παραμικρό – ενώ κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Σε σχέση με τα περί υπόθαλψης τρομοκρατών – και από τη στιγμή που ο Σοϊλού ενέπλεξε μία σειρά χωρών, πέραν της Ελλάδας – οι βουλευτές επισήμαναν στον υπουργό του Ερντογάν ότι παρουσιάζει μία θεωρία συνωμοσίας της Δύσης εναντίον της Τουρκίας, η οποία δεν ισχύει.

«Εμείς θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο, με βάση το διεθνές Δίκαιο και αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχετε με εμάς στο ΝΑΤΟ, αν είμαστε μία ομάδα κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», επεσήμανε κ. Βολουδάκης.