Σκωτία: Νέα εκστρατεία για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει η Νίκολα Στέρτζον

Την έναρξη νέας εκστρατείας για ανεξαρτησία κήρυξε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, παρουσιάζοντας την πρώτη μιας σειράς από λευκές βίβλους που καλούν σε ρήξη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έπειτα από όλα αυτά που συνέβησαν, το Brexit, την Covid, τον [Βρετανό πρωθυπουργό] Μπόρις Τζόνσον, είναι καιρός να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό και καλύτερο όραμα», δήλωσε η Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι καιρός να μιλήσουμε για ανεξαρτησία», επισήμανε η αρχηγός του κόμματος SNP, εκτιμώντας πως έχει «μια αναμφισβήτητη δημοκρατική εντολή» προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας μετά από τη νίκη του σχηματισμού της στις τοπικές εκλογές του 2021.

Η Νίκολα Στέρτζον επιθυμεί να οργανώσει μέχρι το 2023 νέο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Σκωτίας, παρά την άρνηση του Λονδίνου και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τέτοιο δημοψήφισμα, το 2014, οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία με ποσοστό 55%.

Η Στέρτζον εκτιμά πως το Brexit, στο οποίο αντιτάσσονται οι Σκωτσέζοι, άλλαξε τα δεδομένα και πως η Σκωτία πρέπει πλέον να μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανεξάρτητο κράτος.

«Το Brexit μας ξερίζωσε από την ΕΕ και από την ενιαία αγορά ενάντια στη βούλησή μας, με τεράστιες ζημιές για το εμπόριο, τις συνθήκες ζωής και τις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας.

«Αυτή την κρίσιμη περίοδο, […] παραμένουμε συνδεδεμένοι με ένα βρετανικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που μας υποχρεώνει σε απογοητευτικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα, τα οποία πιθανόν να επιδεινωθούν μάλλον, παρά να βελτιωθούν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση;», έθεσε το ερώτημα η Νίκολα Στέρτζον. «Ή αντίθετα θα σηκώσουμε τα μάτια μας με ελπίδα και αισιοδοξία και θα εμπνευσθούμε από συγκρίσιμες χώρες σε όλη την Ευρώπη;», συνέχισε.

Το πρώτο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, και το οποίο αναλύει τις επιδόσεις δέκα ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία ή το Βέλγιο, δείχνει πως αυτές είναι «περισσότερο ευήμερες, περισσότερο δίκαιες, περισσότερο παραγωγικές από το Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε.

«Γιατί όχι και η Σκωτία;», η οποία έχει άφθονους ενεργειακούς πόρους, μια σημαντική αγροδιατροφική βιομηχανία και μια πλούσια φυσική κληρονομιά, επέμεινε.

Άλλα έγγραφα πρόκειται να ακολουθήσουν μέσα στους επόμενους μήνες σχετικά με το νόμισμα, τα δημόσια οικονομικά, την κοινωνική ασφάλιση, το εμπόριο και την ασφάλεια, ή ακόμη την ένταξη στην ΕΕ.