Από τη Στοκχόλμη, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας υποστήριξε ότι η Σουηδία κινείται για ικανοποίηση των απαιτήσεων της Αγκυρας – «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη» όσα λέει η Τουρκία, είπε και η Μαγκνταλένα Αντερσον
Η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, προκειμένου να εγκριθεί η αίτησή της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια επίσκεψης του στη Σουηδία.
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντανακλά την μελλοντική κατάστασή της ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους της», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, και η Σουηδία με την Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό» σημείωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.
Πάντως, δεν έδωσε ένα σαφές χρονικό όριο, είτε δηλαδή τη σύνοδο της Συμμαχίας, στις 28 Ιουνίου στην Ισπανία, είτε τις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία στις 11 Σεπτεμβρίου. Και οι δύο υποψήφιες χώρες, Σουηδία και Φινλανδία, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη σύνοδο.
Από την πλευρά της η Αντερσον δήλωσε ότι η χώρα της «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας», όπως και τις αντιρρήσεις της Αγκυρας που αφορούν ζητήματα ασφάλειας. «Φιλοδοξία μας», είπε, «είναι να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία, αλλά και την Φινλανδία, σε αλλαγή στάσης σε σχέση με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Η Στοκχόλμη εγκατάλειψε μια μακρά περίοδο ουδετερότητας και έσπευσε να δηλώσει την πρόθεσή της να ενταχθεί στη Βορειοατλανική Συμμαχία, προσέκρουσε όμως στη διαφωνία της Τουρκίας και για τις δύο χώρες.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει και τις δύο χώρες για υποστήριξη Κούρδων μαχητών, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες».