Η καμπάνια “Έτος διαγραφής-Βγείτε στους δρόμους” και “Έτος διαγραφής-η ανάπτυξη απαιτεί διαγραφή” είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή πρωτοβουλία στη Γερμανία, την οποία υποστηρίζουν 700 οργανώσεις.
Ανήκει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο 50 ομοίων πρωτοβουλιών, όπου όλες τάσσονται εναντίον του γεγονότος ότι τα μεγάλα χρέη σε πολλές χώρες του νότου παρεμποδίζουν σημαντικές επενδύσεις στην Υγεία, την Εκπαίδευση και τις Υποδομές.
Στο επίκεντρο της δουλειάς τους, όπως τονίζουν “βρίσκεται η αδικία της παρούσας διαδικασίας για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης. Το γεγονός ότι αποφασίζουν μόνον οι δανειστές για την δυνατότητα διαγραφής ενός χρέους, τους όρους, τα κριτήρια και τους τρόπους εφαρμογής, προσβάλλει κάθε έννοια κράτους δικαίου“.
Στο έντυπο της πρωτοβουλίας γίνεται αναφορά στην Ελλάδα και τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Πιο συγκεκριμένα γράφουν τα εξής: “Οφείλουμε ακόμα στους Έλληνες δισεκατομμύρια;”
Στην ελληνική κοινή γνώμη και στο ελληνικό κοινοβούλιο έχει τεθεί το θέμα των διεκδικήσεων. Η Γερμανία όχι μόνο δεν πρέπει να θεωρείται πιστωτής, αλλά πολύ περισσότερο οφειλέτης της Ελλάδας. Με αυτό υπονοούνται οι μηδέποτε καταβληθείσες αποζημιώσεις για εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και ανέντιμες συμφωνίες των κατακτητών για τη λεηλασία των υποδουλωμένων λαών . Στο έντυπο αυτό οι Nils Herfort και Jürgen Kaiser εξετάζουν πόσο εύλογες και πολιτικά σκόπιμες είναι αυτές οι διεκδικήσεις σήμερα.
Η πρωτοβουλία “Έτος διαγραφής” θέλει να επιτύχει:
- την διαγραφή των χρεών των φτωχών χρεών σε μελλοντικές κρίσης χρέους μέσα από μια δίκαιη και διαφανή διαδικασία, αντί αυτές να εξαρτώνται από το έλεος και την κατανόηση των πιστωτών τους κατά περίπτωση
- την διαγραφή των εξωτερικών χρεών τα οποία έγιναν κατά παράβαση των διεθνών νομικών κανόνων και τα οποία παρεμποδίζουν την επίτευξη διεθνώς συμφωνηθέντων αναπτυξιακών στόχων.
- την ανάπτυξη και εφαρμογή κανόνων για υπεύθυνες χορηγήσεις δανείων, οι οποίοι να διασφαλίζουν την κοινή ευθύνη των δανειστών και των οφειλετών.
Έναρξη της καμπάνιας:
Είναι καιρός να βρεθεί λύση για την κρίσης του χρέους.
Με πρωτοβουλία των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομικά χωρών ο ΟΗΕ αποφάσισε να δημιουργήσει μια διαδικασία για την επίλυση των κρίσεων χρέους. Μια ιστορική ευκαιρία για μια ζωή με αξιοπρέπεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε υπερχρεωμένες χώρες!
Μερικές, όμως, χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία, μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία. Θεωρούν σημαντικότερη την επιστροφή των οφειλών από τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις οφειλέτριες χώρες.
Γι΄ αυτό απαιτούμε από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών του G7 κατά τη συνάντησή τους στις 27-29 Μαΐου, που θα γίνει στη Δρέσδη, να σταματήσουν το μπλοκάρισμα και να συμμετάσχουν στην διαδικασία ελεγχόμενης πτωχεύσεως των κρατών του ΟΗΕ.
Διότι από τώρα μπορεί κανείς να προβλέψει, ότι σε σε λίγα χρόνια σε πολλές χώρες του νότου (παγκοσμίως) θα επιστρέψει η κρίση του χρέους. Είναι επιτέλους καιρός να δημιουργηθεί μια σοβαρή διαδικασία για τη ταχεία και αποτελεσματική λύση αυτών των κρίσεων.
Η πρόσκληση της πρωτοβουλίας:
- Υπογράψτε online ή παραγγείλετε τη σχετική κάρτα για την πρωτοβουλία
- Ελάτε στη Δρέσδη στις 27 Μαΐου για να διαδηλώσουμε το αίτημά μας.
- Οργανώστε επί τόπου δράσεις στο διάστημα της καμπάνιας / εκστρατείας, από το Φεβρουάριο 2015 έως τέλος Μαΐου.
Υλικό στην ιστοσελίδα: http://bit.ly/1xcHvH0