Ρωσία: Βγάζει τον στόλο της στον Ειρηνικό - Μεγάλη ναυτική άσκηση με δεκάδες πλοία και εναέρια μέσα

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση στον Ειρηνικό ωκεανό με δεκάδες πολεμικά πλοία και εναέρια μέσα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Ρωσία, στέλνοντας σαφές μήνυμα της δυναμικής του στρατού της, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η Μόσχα θα ξεκινά μεγάλη άσκηση στον Ειρηνικό με τουλάχιστον 40 πολεμικά και επιπλέον υποστηρικτικά πλοία, ενώ στην άσκηση θα συμμετάσχουν και τουλάχιστον 20 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Όπως αναφέρεται στα διεθνή ΜΜΕ, η Μόσχα θέλει να στείλει σαφές μήνυμα για το βεληνεκές των στρατιωτικών της δυνατότητων και να απορρίψει στην πράξη τους ισχυρισμούς αμερικανών αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ξεκινά ασκήσεις πυρηνικών διηπειρωτικών πυραύλων
Την ίδια στιγμή, μεγάλη στρατιωτική άσκηση πραγματοποιείται στην επαρχία Ιβάνοβο βορειανατολικά της Μόσχας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται το Interfax.

Περίπου 1.000 στρατιωτικοί ασκούνται σε ελιγμούς χρησιμοποιώντας περισσότερα από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars, ανέφερε το υπουργείο.

Oι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Yars είναι η νέα γενιά πυραύλων που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2007 και τέθηκαν σε υπηρεσία το 2010. Η ονομασία Yars είναι ακρωνύμιο του «Yadernaya Raketa Sderzhivaniya», δηλαδή «Πυρηνικός Πύραυλος Αποτροπής».

«Άμεση πρόκληση»

«Άμεση πρόκληση» χαρακτήρισε την προμήθεια των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σαουδική Αραβία.

Το θέμα της διάθεσης πυραυλικών συστημάτων, τα οποία διαθέτουν το βεληνεκές για να πλήξουν στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την ένταση ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, με τον Λαβρόφ να τονίζει ότι οι κινήσεις αυτές του Κιέβου έχουν στόχο την εμπλοκή και τρίτων και τη γενίκευση της σύρραξης.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο θέμα των πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεσμεύτηκε να μην χρησιμοποιήσει τα συστήματα αυτά, προκειμένου να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.