Κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές - Μια «ανάσα» από την απόφαση της Ε.Ε.

Συζητείται εδώ και χρόνια, αλλά φαίνετα πως σύντομα θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα: τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαίοι νομοθέτες θα συμφωνήσουν για τη χρήση κοινών φορτιστών όχι μόνο για όλες τις μάρκες smartphones, αλλά και για τα tablets, τα ακουστικά και ενδεχομένως και τα laptops.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η τελική συνάντηση θα γίνει στις 7 Ιουνίου, όπου και θα υπάρξει συμφωνία για την πρόταση αυτή.

Έτσι, τα προϊόντα τεχνολογίας και οι φορτιστές τους θα πρέπει να έχουν θύρα USB-C, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H πρόταση αυτή έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενώ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Apple η οποία – ως γνωστόν – έχει δικού της τύπου φορτιστές για τα iPhones και τα άλλα προϊόντα της. Αντίθετα, οι υπόλοιπες κατασκευάστριες smartphones χρησιμοποιούν φορτιστές USB.

Ένα άλλο «αγκάθι» στο ευρωπαϊκό σχέδιο είναι και η πρόταση για κοινούς φορτιστές για όλα τα laptops, μια κίνηση που αναμένεται να επηρεάσει τη Samsung, τη Huawei και άλλες εταιρείες τεχνολογίας.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν ζητήσει, επίσης, να εναρμονιστούν τα ασύρματα συστήματα φόρτισης έως το 2025, αλλά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν ζητούν περισσότερο χρόνο μετάβασης για να αντιμετωπίσουν κάποιες τεχνολογικές λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι η Apple έχει επικρίνει πολλές φορές το ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινούς φορτιστές, αναφέροντας ότι χρησιμοποιήσει «πεπαλαιωμένα διεθνή πρότυπα» τα οποία «περιορίζουν την καινοτομία». Μάλιστα, έχει κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αναγκάζει τους χρήστες να πληρώσουν για να αλλάξουν φορτιστές και πως εξαιτίας της κίνησης αυτής θα αυξηθούν τα τεχνολογικά απόβλητα.