Με σκληρή γλώσσα επιτέθηκε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στον Χένρι Κίσινγκερ κι εκείνους που του ζητούν να παραχωρήσει εδάφη της Ουκρανίας στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνη.
Mιλώντας προ ημερών στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο 98χρονος βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης, θιασώτης της Realpolitik, εκτίμησε ότι η Ουκρανία πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «προτού δημιουργήσει ανατροπές και εντάσεις που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν» κι επεσήμανε ότι η επιστροφή στο «status quo» πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου θα ήταν ιδανική.
Η Ρωσία είχε επισήμως προσαρτήσει την Κριμαία το 2014, ενώ οι αυτονομιστικές ομάδες που ευθυγραμμίζονται με τη Μόσχα ήλεγχαν εδώ και καιρό τις ανατολικότερες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Η πίεση προς τη Μόσχα να παραδώσει αυτά τα εδάφη απειλεί να μετατρέψει τη σύγκρουση σε νέο, ευρύτερο πόλεμο, προειδοποίησε ο Κίσινγκερ, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εντός δύο μηνών.
Πυρά Ζελένσκι κατά Κίσινγκερ και New York Times
«Φαίνεται ότι το ημερολόγιο του κ. Κίσινγκερ δεν είναι το 2022, αλλά το 1938», απάντησε ο Ζελένσκι, συγκρίνοντας την πρότασή του πρώην ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ με τη συμφωνία που παραχώρησε μέρος της Τσεχοσλοβακίας στη ναζιστική Γερμανία πριν από περισσότερα από 80 χρόνια στο πλαίσιο μιας πολιτικής κατευνασμού. Και συνέχισε την επίθεση κατά του βετεράνου Αμερικανού διπλωμάτη: «Νόμιζε ότι μιλούσε σε άλλο κοινό, στο Μόναχο του 1938 κι όχι στο Νταβός. Παρεμπιπτόντως στο πραγματικό 1938 όταν η οικογένειά του διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία, ο Κίσινγκερ ήταν 15 ετών και γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε και κανείς δεν τον άκουσε τότε να λέει πως θα έπρεπε να προσαρμοστούν όλοι στους Ναζί και να μην πολεμήσουν».
Ουκρανία: «Λάβρος» o Ποντόλιακ κατά του Κίσινγκερ για την πρόταση εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία
Aπό τα βέλη που εξαπέλυσε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό μήνυμά του δεν ξέφυγαν ούτε οι New York Times, η συντακτική επιτροπή των οποίων χαρακτήρισε επίσης μη ρεαλιστικές τις ελπίδες για την ανάκτηση των εδαφών που έχασε τον έλεγχό τους η Ουκρανία πριν από τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι οι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις θα θέσουν ενώπιον της ουκρανικής ηγεσίας «επώδυνες εδαφικές αποφάσεις που θα απαιτήσει οποιοσδήποτε συμβιβασμός».
«Πίσω από αυτές τις αναλύσεις των μεγάλων γεωπολιτικών μυαλών που συμβουλεύουν την Ουκρανία να δώσει εδάφη δεν υπάρχει το ενδιαφέρον για το πώς το αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, εκείνοι που ζουν στις περιοχές που εκείνοι προτείνουν να παραχωρηθούν. Ουσιαστικά δεν προτείνουν ειρήνη, αλλά την ανταλλαγή εδαφών για την οπτασία της ειρήνης. Θα έπρεπε να θυμούνται πως οι αξίες δεν είναι απλά μια λέξη», είπε ο Ζελένσκι.