Συγγνώμη ζήτησε ο Πούτιν από τον Μπένετ για τις δηλώσεις Λαβρόφ ότι ο Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή

Συγγνώμη ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρο,ς Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, για τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί.

Κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο ηγέτη, ο Μπένετ είπε ότι έκανε δεκτή τη συγγνώμη του Πούτιν, τον οποίο ευχαρίστησε επειδή ξεκαθάρισε τη θέση του.

Ο Ναφτάλι Μπένετ ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την εκκένωση του πολιορκημένου εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι διατύπωσε το συγκεκριμένο αίτημα ύστερα από την επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Μπένετ, ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για την απομάκρυνση των αμάχων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση την περασμένη Κυριακή, επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η εισβολή της στην Ουκρανία είναι για να «αποναζιστικοποιήσει» τη χώρα. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Τζουζέπε Μπρίντιζι, «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που είναι εβραϊκής καταγωγής», ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε ότι «και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός, άλλωστε, λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι, ακριβώς, οι ίδιοι οι Εβραίοι».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι καταδίκασαν τα σχόλια του Λαβρόφ, ενώ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ισραήλ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ψευδείς, ενώ ο Λαπίντ τους χαρακτήρισε «ασυγχώρητους και εξωφρενικούς», προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ «προσπάθησε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά υπάρχει μια γραμμή, και αυτή τη φορά η γραμμή έχει ξεπεραστεί».