Τα παιδιά σπαράζουν στη φυλακή του πολέμου - Μαρτυρίες μέσα απο τη χαλυβουργία Azovstal - Έκκληση για παράδοση και εκεχειρία

«Τελειώνουν οι δυνάμεις μας», λένε μητέρες μέσα από καταφύγια – Σχεδόν 50 ημέρες εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα – Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την εφαρμογή άμεσης εκεχειρίας στη Μαριούπολη

Το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του μεγάλου λιμανιού της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις. Οι αναφορές πριν μέρες ανέφεραν πως εγκλωβισμένοι βρίσκονται τουλάχιστον 2.000 άμαχοι, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα από την Ουκρανία που αναφέρουν ότι κάποιοι έχουν καταπλακωθεί  από κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ένα βίντεο το οποίο δημοσιεύει ο Guardian και δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανατριχίλα, δείχνει μικρά παιδιά και τις μητέρες τους μέσα από το εργοστάσιο να λένε ότι «ξεμένουν από δυνάμεις» και ότι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως σε ασφαλές έδαφος. Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, το βίντεο καταγράφηκε την Πέμπτη. Οι γυναίκες δηλώνουν ότι 15 παιδιά ζουν σε σήραγγες κάτω από το εργοστάσιο, ενώ οι ηλικίες τους ποικίλλουν καθώς είναι από μωρά μέχρι και έφηβοι. Είναι παγιδευμένα μαζί με τις οικογένειές τους και άλλους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Στο βίντεο φαίνονται αρκετά παιδιά, περιτριγυρισμένα από ρούχα και αυτοσχέδια κρεβάτια. Ένα αγόρι λέει ότι επιθυμεί απεγνωσμένα να δει ξανά το φως του ήλιου και να αναπνεύσει καθαρό αέρα έξω μετά από εβδομάδες διαβίωσης σε υπόγεια καταφύγια. Μια γυναίκα, από την άλλη, λέει ότι έχει περάσει 50 ημέρες σε υπόγεια. Από τις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Άλλοι λένε ότι βρήκαν καταφύγιο στο εργοστάσιο στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν τα διαμερίσματά τους με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές.

Τα τρόφιμα και το νερό έχουν σχεδόν τελειώσει, είπε η γυναίκα, με τους ανθρώπους να κινδυνεύουν άμεσα από την πείνα .«Όλες οι προμήθειες που φέραμε μαζί μας τελειώνουν. Σύντομα δεν θα έχουμε αρκετό φαγητό ούτε για τα παιδιά».

Η γυναίκα προσθέτει στη συνέχεια: «Είμαστε εδώ και χρειαζόμαστε βοήθεια. Βρισκόμαστε στο επίκεντρο των γεγονότων και δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Το παιδί μου πρέπει να απομακρυνθεί σε μια ειρηνική περιοχή όπως και πολλά ακόμα (παιδιά). Εκλιπαρούμε για εγγυήσεις ασφάλειας για τα παιδιά μας». «Ανησυχούμε για τη ζωή των παιδιών μας και των γονέων μας που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Τους τελειώνουν οι δυνάμεις. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα χωρίς βομβαρδισμούς. Φοβούνται ακόμη και να πάνε στην τουαλέτα», τόνισε.

Δείτε το βίντεο:

'We want to see the sun': Video shows children in Azovstal bunker

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την εφαρμογή άμεσης εκεχειρίας στη Μαριούπολη

Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

Το Κίεβο ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αυτήν την πόλη στη Θάλασσα του Αζόφ και κυρίως το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών μαχητών.