Προκλητικός Ακάρ: «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα», δηλώνει και μιλά για αποστρατιωτικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου

Σε προκλητικές δηλώσεις με αποδέκτη τη χώρα μας προχωρά για άλλη μια φορά ο Χουλουσί Ακάρ, καθώς σχολίασε τις κινήσεις θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δεν δίστασε να θέσει και πάλι το θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μιλώντας κατά τη διάρκεια της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» ανέφερε πως «η Συνθήκη της Λωζάννης λέει πως τα συγκεκριμένα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Υπάρχει συμφωνία, όλοι συμφώνησαν και είπαν “ναι”. Αυτά τα νησιά είναι συγκεκριμένα, η ονομασία τους οι συντεταγμένες τους, οι θέσεις τους. Εσείς έχετε στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά, 16 από αυτά. Μας λένε “ας μη μιλήσουμε γι αυτά”… Μα γιατί όχι; Αν μιλάμε για διεθνές δίκαιο, από αυτό το θέμα θα ξεκινήσουμε».

«Όταν στρατιωτικοποιούνται αυτά τα νησιά, τότε κανένας δεν έχει δικαίωμα να πει κουβέντα απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκίας που έχουν αμυντικό στόχο», συπλήρωσε Χουλουσί Ακάρ.

Το ίδιο επιθετικός εμφανίστηκε μάλιστα και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk. Αυτή τη φορά η τοποθέτησή του αφορούσε τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι αρκετά για την άμυνα, αλλά δεν αρκούν αν στοχεύουν την Τουρκία.

«H Eλλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει κάποιες συμμαχίες. Μα εμείς ήδη είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Επίσης, με ένα υπερβολικό τρόπο, προβάλλουν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Εμείς λέμε πως αν αυτά τα εξοπλιστικά είναι για την άμυνα τους είναι πολλά, αν όμως έχουν στόχο την Τουρκία τότε είναι λίγα… Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είναι δεδομένη και η οικονομική τους κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Μην ανοίξει η όρεξη τους με κάποιες ομιλίες, υποδείξεις, πιέσεις, με την Ε.Ε ή με την υποστήριξη κάποιων χωρών… Τους λέμε πως θα κάνουν μεγάλο λάθος. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και είμαστε ικανοί γι αυτό», κατέληξε.