Τριγμοί στη Γαλλία από την πρωτιά του Εθνικού Μετώπου σε δημοσκόπηση ενόψει τοπικών εκλογών

Άνετο προβάδισμα δίνει τελευταία δημοσκόπηση στο ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» στη Γαλλία, το οποίο εμφανίζεται πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ενόψει του α’ γύρου των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν εντός του μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα και προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa, το Εθνικό Μέτωπο θα συγκεντρώσει το 31% των ψήφων την 22η Μαρτίου, στον πρώτο από τους δύο γύρους των τοπικών εκλογών στη Γαλλία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ξεπεράσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα που εμφανίζεται να συγκεντρώνει 21% αλλά και το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα που φέρεται να συγκεντρώνει 29%.

Την ανησυχία του δεν έκρυψε ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μιλώντας στο δίκτυο Europe 1: «Φοβάμαι για τη χώρα μου. Φοβάμαι ότι θα θρυμματιστεί πάνω στον τοίχο του Εθνικού Μετώπου» δήλωσε. Και συνέχισε λέγοντας: «Νομίζετε πως το Εθνικό Μέτωπο που κερδίζει 25% στις Ευρωεκλογές, πιθανόν 30% στις τοπικές εκλογές και ούτω καθεξής, δεν μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές; Όχι το 2022, ούτε το 2029. Το 2017»!

Μέχρι στιγμής, όσες φορές το Εθνικό Μέτωπο σε α’ γύρο εκλογών (προεδρικών ή τοπικών) έχει συγκεντρώσει μεγάλο ποσοστό, στον β’ γύρο δεν καταφέρνει να το διατηρήσει καθώς συνασπίζονται απέναντί του όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούσαν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη και αναμφίβολα η συγκέντρωση ενός εντυπωσιακού ποσοστού στον α’ γύρο θα είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την Μαρίν Λε Πεν ενόψει των προεδρικών του 2017.

Το ίδιο το Εθνικό Μέτωπο, από την άλλη, δια μέσου στελεχών του επισημαίνει ότι σε 12 πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν στο β’ γύρο στο Εθνικό Μέτωπο, αφού ψήφισαν στον α΄γύρο κάποιο από τα μεγάλα κόμματα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το κόμμα της Λεπέν μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο από όσο προβλέπεται το ποσοστό του το 2017 και να πλησιάσει ακόμη και το 50%.

Η έρευνα αυτή της Οdoxa διεξήχθη μέσω Διαδικτύου την 5η και την 6η Μαρτίου σε δείγμα 800 ανθρώπων άνω των 18 ετών.