Ποιο είναι το Καλίνινγκραντ, μέσω του οποίου η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά την «καρδιά» της Ευρώπης

Ένα από τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Πούτιν προειδοποίησε το ΝΑΤΟ την Πέμπτη πως αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη Συμμαχία, τότε η Ρωσία θα ανέπτυσσε πυρηνικά όπλα και πολυηχητικούς πυραύλους σε θύλακα στην «καρδιά» της Ευρώπης.

Η Φινλανδία, που έχει σύνορα 1.300 χλμ με τη Ρωσία, και η Σουηδία, εξετάζουν το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, είπε την Τετάρτη η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε πως εάν η Σουηδία και η Φινλανδία μπουν στο ΝΑΤΟ τότε η Ρωσία θα έπρεπε να ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις στη Βαλτική.

Ο Μεντβέντεφ επίσης έθεσε ξεκάθαρα το θέμα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα υπήρχαν άλλες συζητήσεις περί «αποπυρηνικοποιημένης» Βαλτικής- όπου η Ρωσία έχει τον θύλακα Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και στη Λιθουανία.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες συζητήσεις για αποπυρηνικοποιημένο status για τη Βαλτική- η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί» είπε ο Μεντβέντεφ, που ήταν πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.

Ο Μεντβέντεφ είπε πως ήλπιζε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα «λογικεύονταν», αλλιώς θα έπρεπε να ζουν με πυρηνικά όπλα και πολυηχητικούς πυραύλους κοντά τους.

Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων και, μαζί με την Κίνα και τις ΗΠΑ, είναι ένας από τους «ηγέτες» του κόσμου στην τεχνολογία των πολυηχητικών πυραύλων (hypersonic- με ταχύτητες άνω των 5 Μαχ).

Η Λιθουανία είπε ότι οι ρωσικές απειλές δεν ήταν κάτι νέο και ότι η Μόσχα είχε αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ από πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία: Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Άρβιντας Ανουσάουσκας, είπε την Πέμπτη ότι «οι νέες ρωσικές απειλές φαντάζουν παράξενες, καθώς ξέρουμε πως, ακόμα και χωρίς την παρούσα κατάσταση ασφαλείας, διατηρούν το όπλο 100 χλμ από τα σύνορα της Λιθουανίας» είπε, σύμφωνα με το λιθουανικό BNS. «Πυρηνικά όπλα διατηρούνταν πάντα στο Καλίνινγκραντ…η διεθνής κοινότητα, οι χώρες στην περιοχή, είναι απόλυτα ενήμερες για αυτό…το χρησιμοποιούν ως απειλή» είπε.

Η Φινλανδία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Ρωσία το 1917 και πολέμησε δύο πολέμους εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χάνοντας ένα μέρος των εδαφών της. Την Πέμπτη η Φινλανδία ανακοίνωσε στρατιωτική άσκηση στη Δυτική Φινλανδία με τη συμμετοχή της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Λετονίας και της Εσθονίας. Η Σουηδία δεν έχει μπει σε πόλεμο εδώ και 200 χρόνια. Η εξωτερική της πολιτική εστιάζει στην υποστήριξη της δημοκρατίας και του πυρηνικού αφοπλισμού.

Καλίνινγκραντ

VITALY NEVAR VIA REUTERS

Το Καλίνινγκραντ, παλαιότερα γνωστό ως το λιμάνι του Κένινγκσμπεργκ, πρωτεύουσα της Ανατολικής Πρωσίας, βρίσκεται σε απόσταση κάτω των 1.400 χλμ από το Λονδίνο και το Παρίσι και 500 χλμ από το Βερολίνο.

Η Ρωσία είχε πει το 2018 πως είχε αναπτύξει πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ, που είχε καταληφθεί από τον Κόκκινο Στρατό τον Απρίλιο του 1945 και δόθηκε στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάσκεψη του Πότσδαμ.

VITALY NEVAR VIA REUTERS

Ο πύραυλος Iskander, γνωστός στο ΝΑΤΟ ως SS-26 Stone, είναι ένας μικρού βεληνεκούς τακτικός βαλλιστικός πύραυλος που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή. Επίσημα η εμβέλειά του είναι 500 χλμ. Επίσημα η εμβέλειά του είναι 500 χλμ, μα κάποιες δυτικές στρατιωτικές πηγές υποψιάζονται πως ίσως είναι αρκετά μεγαλύτερη.

«Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει υψηλότερες τιμές και υψηλότερους φόρους, αυξημένες εντάσεις στα σύνορα, Iskander, πολυηχητικά όπλα και πλοία με πυρηνικά όπλα κυριολεκτικά δίπλα στο σπίτι τους» είπε ο Μεντβέντεφ.

«Ας ελπίσουμε πως η κοινή λογική των βορείων γειτόνων μας θα νικήσει».

Αν και ο Πούτιν είναι ο απόλυτος ηγέτης της Ρωσίας, τα σχόλια του Μεντβέντεφ αντικατοπτρίζουν τον τρόπο σκέψης του Κρεμλίνου και είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του συμβουλίου ασφαλείας- ενός εκ των κυρίων φορέων που συμβουλεύεται ο Πούτιν για τη λήψη αποφάσεων σε στρατηγικά θέματα.

Με πληροφορίες από Reuters, Huffingtonpost.gr