Eπιμένει ο Κινέζος πρόεδρος στην πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της covid», παρά το χάος στη Σανγκάη

Επιμένει στο σκληρότατο lockdown ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δηλώνοντας ότι η χώρα του θα πρέπει να επιμείνει στην αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της covid», καθώς η πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή.

Λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής που ακολουθεί η Κίνα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε lockdown, ενώ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Πρέπει να επιμείνουμε να βάζουμε τους ανθρώπους πάνω από όλα, τη ζωή πάνω από όλα (…) Πρέπει να επιμείνουμε στην επιστημονική ακρίβεια, στη δυναμική της μηδενικής covid», επεσήμανε ο Σι στη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί Χαϊνάν, στη νότια Κίνα, σήμερα.

«Η τρέχουσα πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Η επιμονή σημαίνει νίκη», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2019 στην κινεζική πόλη Ουχάν. Το lockdown που επιβλήθηκε εκεί στις αρχές του 2020 αποτέλεσε προάγγελο της πολιτικής που ακολούθησε στη συνέχεια το Πεκίνο χάρη στην οποία περιορίστηκε σημαντικά η κυκλοφορία του ιού για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όμως στις αρχές του 2022 εστίες του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τώρα επίκεντρο του τρέχοντος ξεσπάσματος της επιδημίας είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σανγκάη, με αποτέλεσμα να έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown στην πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Οι αρχές της Σανγκάης ανακοίνωσαν σήμερα νέα αύξηση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, 25.146, έναντι 25.141 χθες. Οι συμπτωματικές μολύνσεις επίσης αυξήθηκαν, φτάνοντας τις 2.573 από 1.189 που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Το Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) δημοσίευσε χθες στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νέες οδηγίες για καραντίνα των ασθενών στο σπίτι, εγείροντας ελπίδες για χαλάρωση των αυστηρών μέτρων.

Βάσει των υφιστάμενων κανόνων στην Κίνα ακόμη και όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους για τις κακές συνθήκες διαβίωσης σε αυτά.

Η οδηγία του CDC για καραντίνα στο σπίτι, σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο, με μάσκα, αντισηπτικό και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, δημιούργησε την ελπίδα ότι θα χαλαρώσουν οι κανόνες που θέλουν τους ασθενείς να μεταβαίνουν σε κρατικά κέντρα καραντίνας.

Άλλα όταν ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ρώτησε αν θα μπορούσε να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι του, το CDC τον παρέπεμψε στην παλιά οδηγία.

Εξάλλου ούτε οι αρχές της Σανγκάης αφήσαν να εννοηθεί ότι υπάρχει αλλαγή στρατηγικής στη σημερινή τους ενημέρωση.

Εικόνες-σοκ στη Σανγκάη – Αρπάζουν πολίτες από τα σπίτια τους και τους στέλνουν σε στρατόπεδα καραντίνας

Νέα εικόνες που προκαλούν σοκ έρχονται από την Σαγκάη, όπου έχει επιβληθεί σκληρότατο lockdown στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η πόλη των 25 εκατ. κατοίκων θυμίζει πλέον ένα ατελείωτο φρούριο, με τις  Αρχές να χρησιμοποιούν οποιουδήποτε μέσου για να μην βγαίνουν οι πολίτες από τα σπίτια τους.

Ανατριχιαστικό είναι το τελευταίο βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, το οποίο δείχνει οπλισμένους άντρες, οι οποίοι φορούν ειδικές στολές κατά της Covid, να προσπαθούν να αρπάξουν πολίτη μέσα από το ίδιο του το σπίτι με σκοπό να τον μεταφέρουν στα «στρατόπεδα καραντίνας» που έχει η δημιουργήσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοιού.

Ο άνδρας που απεικονίζεται στο βίντεο είναι ένας από τους πολλούς κατοίκους της πόλης που αρνούνται να μεταβούν στα camp. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές, οι Αρχές οδηγούν βιαίως στα στρατόπεδα καραντίνας ακόμη και ανθρώπους και με αρνητικό τεστ.

«Είστε όλοι γκάγκστερς… Ξέρετε το αποτέλεσμα του τεστ μου. Είστε ο γ@@@ υπόκοσμος. Σας λέω βγείτε έξω», τους λέει ενώ βρίσκεται στο μπαλκόνι του πολυόροφου κτιρίου όπου στεγάζεται το σπίτι του.

Στη συνέχεια ακούγεται κάτι σαν πυροβολισμός και οι οπλισμένοι «μαχητές του κορωνοϊού» βγαίνουν στο μπαλκόνι με τις ασπίδες με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν.

«Μην σκαρφαλώνεις πάνω μου, τράβα του το πόδι», λέει κάποιος από το «ειδικό κλιμάκιο» σύμφωνα με όσα γράφουν στο twitter. Ο άνδρας αντιστέκεται σθεναρά. Κάποιος ζητάει ένα μαχαίρι και στη συνέχεια αναζητούν το όνομά του. «Το βρήκα», φωνάζει κάποιος άλλος. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο άνδρας πέφτει στο έδαφος και δεν κινείται.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές στο Twitter που λένε ότι οι πολίτες που δεν κάνουν καθημερινά τεστ για τον κορωνοϊό συλλαμβάνονται.

Με αυστηρές ποινές απειλούν οι αρχές της Σανγκάης όσους παραβιάζουν το lockdown

Οι αρχές της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας, της Σανγκάης, προειδοποίσαν σήμερα ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες του lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη λόγω της covid-19 θα αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα.

Η αστυνομία της Σανγκάης παρουσίασε αναλυτικά τους περιορισμούς που αφορούν τους περισσότερους από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης και τους ζήτησε «να πολεμήσουμε την επιδημία με μία καρδιά (…) και να εργαστούμε από κοινού για μια γρήγορη νίκη». «Όσοι παραβιάζουν τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίζονται αυστηρά βάσει της νομοθεσίας από τα όργανα της δημόσιας ασφάλειας (…) Αν οι πράξεις τους αποτελούν αδίκημα, θα εξετάζονται βάσει της νομοθεσίας», τόνισε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.