Παγκόσμια συγκίνηση προκαλούν τα μηνύματα των Ουκρανών υπερασπιστών της Μαριούπολης για την ύστατη μάχη που ετοιμάζονται να δώσουν σχεδόν χωρίς πυρομαχικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της 36ης Ταξιαρχίας πεζοναυτών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που υπερασπίζονται την πόλη εδώ και 47 ημέρες.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πεζοναύτες αναφέρουν ότι έχουν περικυκλωθεί από τον ρωσικό στρατό, στο εργοστάσιο Azovstal και στο λιμάνι: «Αυτό σημαίνει θάνατος για κάποιους από εμάς και αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα». Σχεδόν η μισή ταξιαρχία είναι τραυματίες, ενώ όσοι μπορούν επιστρέφουν ξανά στη μάχη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, η οποία οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. «Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.
«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.
Μολαταύτα ο επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι ουκρανοί πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Ο πρόεδρος Πούτιν θα συζητήσει με τον Λευκορώσο ηγέτη Λουκασένκο για την Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο σήμερα για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων στη Ρωσία και την Λευκορωσία.
Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα
Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα για την απομάκρυνση των αμάχων με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, περιλαμβανομένης της πολιορκημένης Μαριούπολης, όπως ανακοίνωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.
Σε ανακοίνωσή της η ίδια αναφέρει ότι πέντε από τους 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ, η οποία σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.
Στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.
Τις πληροφορίες χαρακτήρισε βαθιά ανησυχητικές ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζο Κέρμπι. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπος .
«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε
Η ανησυχία αυξήθηκε χθες όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό του διάγγελμα δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια.
Το ουκρανικό τάγμα Αζόφ κατήγγειλε χθες Δευτέρα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στο νότιο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.
Άγνωστη ουσία ερρίφθη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στην πόλη, όπου μαίνονται μάχες, ανέφερε το τάγμα των ουκρανών ακροδεξιών μέσω Telegram χθες. Τα θύματα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης, κατά την ίδια πηγή.
Το δημόσιο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από επίσημες πηγές. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια.
Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι η πιθανότητα η Ρωσία να κάνει χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο είναι «πολύ υψηλή».
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της «συνεργάζεται επειγόντως» με «εταίρους» της στο πεδίο προκειμένου «να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες» για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.
«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση σε αυτή τη σύρραξη και θα φροντίσουμε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μέσω Twitter.
«Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί εκεί, όμως παρ’ όλα αυτά οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε μέσω σύνδεσης βίντεο στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, προσθέτοντας ότι η πόλη είναι εντελώς κατεστραμμένη. Για την «τελική μάχη» στη Μαριούπολη ετοιμάζονται και οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν μείνει εκεί,
Η Europol βάζει στο στόχαστρο τους πόρους Ρώσων
Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Europol) άρχισε επιχείρηση με σκοπό την κατάσχεση πόρων προσώπων, θεσμών και επιχειρήσεων στη Ρωσία που αντιμετωπίζουν κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Europol, με έδρα τη Χάγη, θα φέρει σε πέρας την «Επιχείρηση Όσκαρ» σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές των κρατών μελών, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).
Η επιχείρηση θα συμβάλει στις έρευνες η διάρκειά της θα είναι καταρχήν ένα έτος και έχει αρκετές διακριτές πτυχές, διευκρίνισε η Ευρωπόλ .
Η Ιαπωνία ανακοινώνει περαιτέρω κυρώσεις σε 398 Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων των κορών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, δεσμεύοντας τυχόν πόρους στην ιαπωνική δικαιοδοσία 398 προσώπων και 28 οργανισμών.
Η απόφαση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Συμπεριλαμβάνει την επιβολή μέτρων σε βάρος δύο κορών του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της συζύγου του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Απαγορεύθηκαν επίσης πλέον κάθε νέα επένδυση στη Ρωσία και οι εισαγωγές ορισμένων ειδών ξυλείας και μηχανημάτων από τη 19η Απριλίου, ενώ θα επιβληθεί πάγωμα των πόρων των ρωσικών τραπεζών Alfabank και Sberbank στην ιαπωνική δικαιοδοσία από τη 12η Μαΐου.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ανακοίνωσε πως η Ιαπωνία θα μειώσει και προοδευτικά θα τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία και θα επιβάλει περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα, σε συντονισμό με τους εταίρους της στην G7.
Ο κ. Κισίντα έκανε λόγο για φρικαλεότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία που χαρακτήρισε, για πρώτη φορά, «εγκλήματα πολέμου».
Η Ρωσία ανακοινώνει πως κατέρριψε ουκρανικά μαχητικά και επιθετικό ελικόπτερο
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι καταστράφηκαν ακόμη 78 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία, την ώρα που οι αρχές στο Κίεβο συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να απομακρύνουν αμάχους από πολλές πόλεις υπό πολιορκία στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα μοιάζει να επικεντρώνει πλέον τις επιχειρήσεις της.
Σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ, «ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά Su-25 κοντά στην Ιζιούμ» (βορειοανατολικά), ενώ ελικόπτερο Mi-24 καταρρίφθηκε στη Χερσώνα (νότια).
Τα Σουχόι Su-25, κατασκευασμένα στην πάλαι ποτέ σοβιετική ένωση, είναι αεροσκάφη σχεδιασμένα για επιθέσεις κατά χερσαίων στόχων και μπορούν να χρησιμοποιούνται για εκ του σύνεγγυς υποστήριξη. Το Μικαγιάν Mi-24, επίσης σοβιετικού σχεδιασμού, είναι επιθετικό ελικόπτερο.
Ο κ. Κονασένκοφ είπε επίσης ότι αρκετές θέσεις διοίκησης, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και όπλων καταστράφηκαν.
Η Μόσχα ενημερώνει πρακτικά καθημερινά για τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του ουκρανικού στρατού που καταστρέφουν οι ρωσικές δυνάμεις. Διατείνεται πως δεν βάζει στο στόχαστρο άμαχους, παρά τις πολλαπλές καταγγελίες του Κιέβου και δυτικών κυβερνήσεων πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Αν και η επίθεση εξαπολύθηκε αρχικά από τον βορρά, την ανατολή και από τον νότο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται πλέον σε ανατολικούς και νότιους τομείς της ουκρανικής επικράτειας, αφού δεν μπόρεσαν να κυριεύσουν την πρωτεύουσα.
Επίσης χθες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο προειδοποίησε ότι ρωσικά στρατεύματα τα οποία σταθμεύουν στη Μολδαβία ενδέχεται να κινηθούν για να εξαπολύσουν επίθεση από δυσμάς.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε προκλήσεις από το έδαφος της Υπερδνειστερίας», στη Μολδαβία, τόνισε.
Η Υπερδνειστερία –μέρος της Μολδαβίας δυνάμει του διεθνούς δικαίου, την ελέγχει όμως η Ρωσία από το 1990– δίνει θεωρητικά δυνατότητα στη Μόσχα να περικυκλώσει ουκρανικές δυνάμεις στον νότο, ειδικά στην περιφέρεια της Οδησσού.
Το Κίεβο εξάλλου μιλά για ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία με την έλευση μονάδων από τη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.