Εντείνει τις στρατιωτικές κινητοποιήσεις η Ρωσία με στόχο Ντονμπάς και Οδησσό - Έκκληση Ζελένσκι για όπλα

Επιπλέον 60.000 στρατιώτες στέλνει η Μόσχα στα ουκρανικά εδάφη, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές – Όπλα και στήριξη υποσχέθηκε η Κομισιόν, στο τραπέζι και η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ – Ρωσικές σφαγές σε διάφορες πόλεις καταγγέλει το Κίεβο

Για τη μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς ετοιμάζεται η Ρωσία και σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η Μόσχα στέλνει επιπλέον 60.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, έχοντας όμως στόχο και την Οδησσό.

Οι πληροφορίες, που έρχονται από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δείχνουν, εφόσον επιβεβαιωθούν, τη στρατιωτική κινητικότητα ενόψει της τελικής φάσης του πολέμου με την προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να διχοτομήσουν την Ουκρανία, ελέγχοντας τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στα ανατολικά, αλλά και επιβάλλοντας πλήρη θαλάσσιο αποκλεισμό της χώρας από τα νότια.

Σε διάγγελμά του τη νύχτα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει από τη Δύση στρατιωτική βοήθεια για να ενισχυθεί η άμυνας της χώρας, σημειώνοντας με έμφαση ότι «κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς».

Ο Ζελένσκι ζήτησε τη δυναμική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 52 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για το χτύπημα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ισχυρίζεται ότι ο τύπος του πυραύλου (βαλλιστικός, μικρού βεληνεκούς Tochka U), που έπληξε το σταθμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ουκρανικό στρατό.

Σφαγές αμάχων καταγγέλλει η Ουκρανία και σε άλλες περιοχές, πέρα από το Κραματόρσκ και την Μπούτσα, για την οποία επιλήφθηκε ο ίδιος ο ΟΗΕ.

Στο Τσερνίχιβ, ο δήμαρχος της πόλης Βλάντισλαβ Ατροσένκο, δήλωσε ότι τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή από τις ρωσικές επιθέσεις, ενώ και στο χωριό Μακάριφ βρέθηκαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες 132 άμαχοι δολοφονημένοι.

Βρυξέλλες: Όπλα και ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Παράλληλα χθες ο Ζελένσκι υποδέχθηκε στο Κίεβο και την Μπούτσα την πρόεδρο της Κομισιόν Φαν ντε Λάιεν και τον αρμόδιο για την εξωτερικό πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ, που συνοδεύονταν από ερευνητές, για να τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή.

Η φον ντε Λάιεν δήλωσε συγκλονισμένη με όσα είδε και μίλησε για το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε στήριξη στην Ουκρανία, ενώ ο Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η ΕΕ θα προσφέρει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία για την άμυνά της.

Ζελένσκι και φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκαν και στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ένα αίτημα που έχει καταθέσει το Κίεβο αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Οι Βρυξέλλες δείχνουν διατεθειμένες να επισπεύσουν τη διαδικασία κατά πολύ, παρότι απαιτούνται συνήθως χρονοβόρες συζητήσεις. Προς τούτο η πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε στον Ουκρανό πρόεδρο το σχετικό ερωτηματολόγιο, που καλείται να απαντήσει κάθε ενδιαφερόμενη χώρα για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης, με τον Ζελένσκι να τονίζει ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα το αποστείλει στην Κομισιόν συμπληρωμένο.

Τι λένε οι Αμερικάνοι για τις ρωσικές ενισχύσεις

Οι πληροφορίες του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είναι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις στο Χάρκοβο, βορειοανατολικά του Ντονμπάς και κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία για την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Μόσχα θα κινητοποιήσει περισσότερους από 60.000 στρατιώτες για πετύχει την κατάληψη του Ντονμπάς.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται με νέες δυνάμεις, διότι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην οργάνωσή του στο πεδίο, πέρα από τις απώλειες που έχει σε αυτές τις 45 μέρες πολέμου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πέσει κάτω από το 85% της αρχικής τους ισχύς σε έμψυχο δυναμικό και πολεμικά άρματα, ενώ αντιμετωπίζουν και προβλήματα τροφοδοσίας.

Την ίδια ώρα η ουκρανική κυβέρνηση περιμένει και επίθεση στην Οδησσό, καθώς θεωρείται ότι ο ρωσικός στρατός θα επιχειρήσει να αποκλείσει τη χώρα από τη θάλασσα. Γι’ αυτό και έδωσε εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη, φοβούμενη ότι οι πυραυλικές επιθέσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα.

Σύμφωνα με την τοπική στρατιωτική διοίκηση, υπάρχει η «απειλή πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, στις 10 Απριλίου 2022».